Nagyvilág

Újabb líbiai diplomata távozott

A líbiai külügyminiszter szerdai távozása után csütörtökön újabb magas rangú diplomata jelentette be lemondását.

Ali Abdel-Szalam el-Treki egykori líbiai külügyminisztert a felkelés első napjaiban hazája ENSZ nagykövetévé nevezték ki. A lemondásáról szóló közleményét számos líbiai ellenzéki honlap közölte csütörtökön.

Szerdán Musza Kusza líbiai külügyminiszter Londonba utazott és ott jelentette be, hogy lemond posztjáról. A távozások jelzik Moammer Kadhafi líbiai vezető rezsimjének megrendülését, ami ösztönzőleg hat az ország keleti részén visszavonulásra kényszerített felkelőkre.

A diktátor még Líbiában van

Moammer Kadhafi líbiai vezető és családtagjai továbbra is Líbiában tartózkodnak – közölte csütörtökön a kormány szóvivője. Musza Ibrahim Tripoliban ezzel hallgatólagosan elismerte Musza Kusza külügyminiszter külföldre menekülését. A szóvivő az arab ország ellen ENSZ-felhatalmazás alapján elrendelt légi csapások kapcsán úgy nyilatkozott, hogy ha az “agressziónak” volt valamilyen hatása, úgy csak egységbe tömörítette a líbiai népet a vezető mögött, aki a végsőkig kitart.

A szóvivő nem akarta megerősíteni Musza Kusza líbiai külügyminiszter előző napi Nagy-Britanniába menekülését, de megjegyezte: “ha valaki fáradtnak, betegnek vagy kimerültnek érzi magát, akkor pihenni akar, ilyen megesik”.

Kadhafit a népe űzi majd el

Valószínű, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezetőt idővel a saját népe fogja elűzni a rezsim ellen életbe léptetett politikai és gazdasági intézkedések hatására – jelentette ki csütörtökön a washingtoni kongresszusban Robert Gates amerikai védelmi miniszter.

Gates megismételte, hogy Kadhafi elmozdítása nem célja az ENSZ-mandátummal megkezdett, Líbia elleni katonai fellépésnek. A védelmi miniszter azután nyilatkozott így, hogy szerda este bejelentették: Barack Obama elnök hetekkel ezelőtt engedélyezte, hogy titkos műveletekkel támogassák a líbiai felkelőket.

Eközben legalább negyven civil meghalt a nyugati erők légicsapásaiban a líbiai fővárosban, Tripoliban – közölte a Vatikán egy magas rangú tisztségviselője szemtanúkat idézve egy katolikus hírügynökséggel. A NATO kivizsgálja, hogy az észak-atlanti szövetséget felelősség terheli-e a civilek haláláért.

Giovanni Innocenzo Martinelli, Tripoli apostoli vikáriusa közölte, hogy az úgynevezett “humanitárius légitámadásoknak” tucatnyi polgári áldozata van Tripoli néhány negyedében. Hozzátette, hogy számos szemtanú beszámolóját gyűjtötte be megbízható emberektől. A líbiai főváros Buszlim negyedében a bombázások következtében összeomlott egy lakóház és negyven ember meghalt – mondta Martinelli a Fides vatikáni missziós hírszolgálatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik