Nagyvilág

Halál vár a japán erőmű dolgozóira

A végzetes radioaktív sugárzás miatt valószínűleg mind rákosak lesznek.

A csoport egyes tagjaira heteken, de legkésőbb hónapokon belül halál vár – adta hírül pénteken az egyik dolgozó édesanyjára hivatkozva az MSNBC News. A Fukusima 50 elnevezés valójában egy 300 alkalmazotból álló alakulatot takar, akik 50 fős turnusokban végezték a helyreállítási munkálatokat a természeti katasztrófa során felhevült erőmű területén.

Az MSNBC által idézett 32 éves alkalmazott édesanyja úgy fogalmazott: fia és társai tisztában voltak vele, hogy munkájuk során halálos sugárdózist fognak kapni, ennek következtében rákosak lesznek, ami a halálukhoz vezet majd. A munkásokat hősként tisztelik Japánban.

Az atomerőművet üzemeltető Tepco vállalat nem sokkal ezelelőtt bejelentette, hogy a reaktorból származó radioaktív szennyeződés beszivárgott a talajvízbe. Az erőmű környékén tízezerszer haladja meg az egészségügyi határértéket a talajvíz radioaktivitása – derült ki a legfrissebb mérésekből.

Az Associated Press értesülése szerint a japán atombiztonsági ügynökség felszólította a Tepcót, hogy vizgálja felül a legutóbb mért sugárzási értékeket.

AJÁNLOTT LINKEK:

Megugrott a sugárzás szintje Fukusimában (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik