Nagyvilág

Szélsőjobboldali aktivista rontott be a sérült japán erőműbe

Őrizetbe vettek egy feltehetően szélsőjobboldali japán aktivistát, aki teherautójával csütörtökön áttört a Fukusima 1 atomerőmű kapuján.

A férfi először a világ második legkomolyabb atomerőmű balesetét elszenvedő március 11-ei kilences erősségű földrengésben és az azt követő szökőárban súlyosan megsérült Fukusima 1 atomerőmű kapuján tört be, majd visszafordult és a létesítménytől tizenkét kilométerre lévő másik, Fukusima 2 nevű erőműbe is betört.

Tíz percet tartózkodott a kevéssé megrongálódott Fukusima 2 atomerőműben, aztán elmenekült – mondta Juicsi Szato rendőrségi szóvivő az AFP francia hírügynökségnek.

A teherautós atomerőmű-betörőt nem sokkal később megtalálta a rendőrség és őrizetbe vette, de személyazonossága és tettének indítéka még nem ismert. A rendőrök azért gyanakodnak arra, hogy szélsőjobboldali aktivistáról van szó, mert a férfi autójában olyan hangszórók és hangosító berendezés volt, amilyet leginkább japán nacionalisták használnak tüntetéseiken.

Emelkedik a radioaktivitás

A Fukusima-1 atomerőmű környékén tízezerszer haladja meg az egészségügyi határértéket a talajvíz radioaktivitása – közölték csütörtökön az erőművet üzemeltető vállalat tisztségviselői. A Tokyo Electric Power Co. (Tepco) szóvivője, Macumo Naojuki elmondta, a cég feltételezése szerint a sugárszennyezés nem fenyegeti az ivóvízkészleteket.

Az erőmű hat reaktora egyikének alól, 15 méteres mélységből vett vízmintákban a jód 131-es izotópjának a koncentrációja a tízezerszerese volt az egészségügyi szempontból megengedett határértéknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik