Nagyvilág

Izmirből indulhatnak a katonai repülők

Törökország korábban hátráltatta a líbiai NATO fellépést, majd hadihajókat ajánlott fel, most pedig az izmiri katonai támaszpont lesz a NATO légi akcióinak főhadiszállása - írja a Hürriyet Daily News török hírportál

Eddig vonakodott, most viszont meghatározó szerepre készül a Líbia elleni NATO akciókban Törökország, mivel Izmir lesz a légi akciók főhadiszállása. Törökország korábban ellenállt mindenféle NATO beavatkozásnak Líbiát illetően, a helyzet azonban változott, olyannyira, hogy a korábbi hadihajó felajánlások után a NATO légi katonai akcióit az izmiri légitámaszpontról indíthatja majd. Ezen akciók a légtérzár fenntartását szolgálják az észak-afrikai államban.

Ankara kezdetben ellenállt mindenféle beavatkozásnak Líbiát illetően, sőt a kormányzat vezető tagjai a nemzetközi operatív akciók ellen emelték fel hangjukat és késleltették a konszenzus létrejöttét a NATO-n belül. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter csütörtökön a késői órákban jelentette be, hogy az eddigi török aggodalom a missziót illetően eloszlott, a kormány döntése alapján az ország csatlakozik a NATO koordinálása alatt zajló líbiai eseményekbe beavatkozó nemzetközi szövetséghez.

A cikk folytatásához kattintson IDE!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik