Nagyvilág

Tilos a miniszoknya és a bekiabálás az orosz dumában

Megtiltják az orosz parlamenti képviselőknek és munkatársaiknak a rövid szoknyát és a mély dekoltázst, és újságírókkal sem nagyon érintkezhetnek majd közvetlenül.

Az új etikai kódexet már kidolgozták, hamarosan életbe is léphet. Új etikai kódexnek kell hamarosan megfelelniük az orosz parlamenti képviselőknek, ebben lesznek majd öltözködési ajánlások is. Megtiltják a politikusoknak – és szakértőiknek, segítőiknek – a miniszoknya viselését, illetve az olyan viselkedés sem lesz megengedett, amely a parlament tekintélyét rombolhatja.

Az etikai kódex mindenkire vonatkozik majd, aki az állami dumában, az orosz szövetségi parlament alsóházában dolgozik – írta a Moszkovszij Komsomoletc orosz napilap. Az öltözködési szabályok szerint a kódex életbe lépése után az előírásos, mérsékelt, hagyományos és elegáns viselet lesz kötelezően ajánlott. A lap szerint a rendelettel véget vetnek a jó néhány parlamenti asszisztensre jellemző miniszoknyák és mély dekoltázsok viselésének.

A duma munkatársainak az új előírások szerint minimálisra kell csökkenteni érintkezésüket újságírókkal, és minden a munkájukkal kapcsolatos megkeresést a sajtóirodához kell irányítaniuk, igaz, az előírások szerint mindezt “udvarias módon” kell tenniük.

Az új kódex szerint a parlament képviselőinek és dolgozóinak az egymás közötti érintkezésben tartózkodniuk kell minden gorombaságtól, udvariatlanságtól és arroganciától.

Az Orosz Állami Duma a kilencvenes években hírhedt volt a bekiabálásokról, üvöltözésekről és az időnként az üléseken és a folyosókon történő ökölharcokról és hajtépésekről, de az utóbbi néhány évben jelentősen csillapodott a hangulat, igaz, sok képviselő már be sem jár az ülésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik