Nagyvilág

3000 tisztségviselőt választ Oroszország

Oroszországban vasárnap több mint 3000 különböző szintű tisztségviselőt választanak az úgynevezett tavaszi egységes választási napon.

Közép-európai idő szerint vasárnap reggelre már Oroszország európai részén is megnyíltak a szavazóhelyiségek, de Csukcsföldről már közép-európai idő szerint hajnali 2 órakor megérkezett az első összefoglaló jelentés, amely szerint az első két órában a szavazásra jogosultak 25 százaléka leadta voksát.

A legnagyobb érdeklődés a regionális parlamenti választásokat kíséri: ilyet 12 régióban tartanak, Adige Köztársaságban, Dagesztánban és a Komi köztársaságban, továbbá Kalinyingrád, Kirov, Kurszk, Nyizsnyij Novgorod, Oreburg, Tambov és Tver megyében, valamint a Hanti-Manszi Autonóm Körzetben.

A választásokon részt vesz a szövetségi parlamentben jelenlévő mind a négy párt: a több mint kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja (KPRF), az Igazságos Oroszország, és Oroszország Liberális-Demokrata Pártja (LDPR).

A parlamenten kívüli, regisztrált pártok közül az Orosz Hazafiak öt, a liberális Jabloko két, a Jobboldali Ügy elnevezésű, két jobboldali liberális párt egyesítésével a Kreml által létrehozott párt egy parlamenti választáson indul.

A Jabloko színeiben egyébként 141 jelölt indul a különböző szintű választásokon, de az indulni szándékozók 45 százalékától a választási bizottságok megtagadták a regisztrálást. A Jobboldali Ügy 151, az Orosz hazafiak 500, a parlamenti pártok közül három több mint 3000, az Egységes Oroszország több mint 20 ezer jelölttel indul. Mellettük 19 ezer önálló jelölt is részt vesz a választásokon.

Nyikolaj Konykin, a Központi Választási Bizottság titkára bírálta a kampányt, megállapítva, hogy az távol áll a korrekt politikai küzdelemtől, “attól, amit a politikai versengés szempontjából tisztességes versenynek lehet nevezni”. Konykin ezen az egyes helyeken az ellenfelekről megjelent karikatúrákat és hasonlókat értette, s javasolta, hogy a pártok dolgozzanak ki választási etikai kódexet.

Valójában ugyanakkor szinte egyáltalán nem lehet választási kampányról beszélni: alig lehetett hallani-olvasni a választásról a központi sajtóban, szinte csak egyes pártok panaszai láttak napvilágot, főleg a jelöltek regisztrálásának megtagadása miatt. Az orosz választási rendszerben ugyanis a pártoknak és jelölteknek számos “akadályon” kell túljutniuk – ajánlószelvények, aláírások gyűjtése és hasonlók -, amíg felkerülnek a szavazócédulára, és a választási bizottságok minden akadálynál megtagadhatják a továbblépést.

Egységes választási napot évente kétszer – tavasszal és ősszel – tartanak Oroszországban. A részvétel mindig magas, de politológusok szerint ezúttal a szokásosnál is nagyobb arányú voksolás várható, tekintettel arra, hogy legközelebb, idén decemberben szövetségi szintű, általános parlamenti választások lesznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik