Nagyvilág

Törökország a francia vezetést bírálta

Élesen bírálta hétfőn a török kormány Franciaországot amiatt, hogy Párizs vezető szerepet vállalt a líbiai célpontok elleni légi hadjáratban.

Mehmet Vecdi Gönül török védelmi miniszter érthetetlennek nevezte, hogy Franciaország “ennyire élenjár a folyamatban”, a repülési tilalmi övezetről hozott ENSZ-határozatok kikényszerítésében.

“De azután megértettük, hogy az Egyesült Államok a parancsnok” – fűzte hozzá.

NATO-tagállamok, többek között az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Kanada, Olaszország indítottak légi támadást a hét végén Líbia ellen, de a NATO mint szervezet nem vesz részt a katonai akcióban. Az észak-atlanti szervezet konszenzussal hozza döntéseit, de a tagállamok Líbia ügyében nem jutottak egyetértésre.

Törökország határozottan ellenzi a líbiai katonai beavatkozást, azonnali tűzszünetre szólított föl. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő hétfőn tart megbeszélést a líbiai helyzetről a külügyminisztérium, a vezérkar és a hírszerzés magas rangú illetékeseivel.

Törökország – amelynek egyre nagyobb a tekintélye a Közel-Keleten – előzőleg fölszólította Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, hogy a válság megoldása érdekében nevezzen ki egy elnököt, aki bírja a líbiai nép támogatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik