Nagyvilág

Újabb botrány: lebukott három nagyon korrupt képviselő

Közel harminc milliós évi kenőpénzt és napi egy milliós "tanácsadási" díjat kértek.

Pénzért vállalták kereskedelmi érdekeket szolgáló törvénymódosítások benyújtását és vállalati tanácsadói munkakör betöltését magukat lobbistáknak kiadó brit újságírók megkeresésére európai parlamenti képviselők. A The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lap beszámolója szerint az újság oknyomozó riporterei “hatvannál is több” EP-képviselővel vették fel a kapcsolatot egy fiktív lobbicég, illetve egy szintén nem létező orosz befektetési társaság kijáróinak mondva magukat. A megkeresést sokan visszautasították, ám 14 képviselő érdeklődést mutatott, és találkozott a riporterekkel.

Végül hárman álltak rá arra, hogy módosítások benyújtásával segítik a “lobbicéget”. Egyikük A szocialista Adrian Severin, volt román külügyminiszter, a beszámoló szerint elvállalta, hogy 100 ezer euróért évente hat alkalommal részt vesz a “cég” tanácsadó testületének ülésein, a parlamentben végzett munkájáért pedig napi négyezer euró “konzultációs díjat” ígértek neki. A riporterek a román politikust arra kérték, hogy segítsen a bankbetét-garanciákat szabályozó irányelv módosításában, annak érdekében, hogy el lehessen húzni az ügyfeleknek járó kifizetéseket bankcsőd esetén. Severin vállalta a feladatot, és el is érte a módosítástervezet benyújtását.

A szintén szocialista Zoran Thaler egykori szlovén külügyminiszter szintén közölte a riporterekkel, hogy érdekli a 100 ezer eurós “tanácsadói” állás, és ugyancsak vállalta egy módosítás beterjesztését; ennek célja a befektetői kompenzációs direktíva felvizezése lett volna, a “lobbisták” orosz “ügyfelének” érdekében.

A néppárti Ernst Strasser volt osztrák belügyminiszter szintén ráállt ugyanennek az irányelvnek a módosítására, kérve a riportereket, hogy csak küldjék meg neki a kívánt módosítást, megjelölve, hogy “ügyfelük” pontosan milyen változtatást szeretne. A botrány kirobbanása után Strasser vasárnap délután lemondott mandátumáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik