Nagyvilág

Afroamerikai lehet az FBI következő igazgatója

Az FBI Ügynökök Szövetségének favoritja az afroamerikai Michael A. Mason.

Hamarosan megürül az amerikai Szövetségi Nyomozóhivatal (FBI) George W. Bush által kinevezett igazgatójának posztja. Robert S. Mueller megbízatása ugyanis tíz évvel hivatalba lépése után, ősszel lejár – írta a The Washington Postra hivatkozva a Kitekintő.

Az FBI Ügynökök Szövetségének favoritja az afroamerikai Michael A. Mason, a washingtoni iroda korábbi igazgatóhelyettese, aki 23 éves ügynöki múlttal rendelkezik, jelenleg azonban a magánszférában dolgozik. Kinevezése szimbolikus jelentéssel bírna, ugyanis a J. Edgar Hoover idejében – aki az FBI alapítója volt, majd annak igazgatói posztját 1935-től 37 éven keresztül töltötte be – az afroamerikai ügynököknek még komoly nehézségekkel kellett szembenézniük.

Az FBI igazgatójának megbízatása tíz évre szól, hacsak le nem mond, vagy fel nem állítják székéből a terminus lejárta előtt. A döntés az elnök kezében van, azt azonban a szenátusnak is meg kell erősítenie. Egyes források szerint a megfelelő utód kiválasztása Joe Biden alelnök feladata, aki egyben a Szenátus Jogi Bizottságának elnöke is.

Korábban egy hölgy neve is felmerült a lehetséges befutók között. A Washington Post nemrég arról írt, hogy a politikatudományi, pszichológiai és jogi végzettségű Fragos Townsend – aki a Clinton-kormányzat idején az igazságügyi minisztérium munkatársa, az ifjabbik Bush elnöknek pedig belbiztonsági tanácsadója volt – szintén esélyes az igazgatói székre. Az ügyésznő jelenleg a CNN amerikai hírtelevízió állandó belbiztonsági kommentátora.

AJÁNLOTT LINKEK:

Afroamerikai lehet az FBI következő igazgatója (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik