Nagyvilág

Először vezetheti nő az FBI-t

Fran Fragos Townsend személyében először kerülhet nő az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatói székébe - jelentette szerdán a The Washington Times.

A posztot jelenleg betöltő Robert Mueller megbízatása szeptemberben jár le. A konzervatív lap az Obama-kormány két tisztségviselőjére hivatkozva azt állította, hogy a tisztségre a vezető jelölt a politikatudományi, pszichológiai és jogi végzettségű Fragos Townsend, aki a Clinton-kormányzat idején az igazságügyi minisztérium munkatársa, az ifjabbik Bush elnöknek pedig belbiztonsági tanácsadója volt.

Az ügyésznő jelenleg a CNN amerikai hírtelevízió állandó belbiztonsági kommentátora. A lap szerint Townsend asszony 2000-ben konzervatív politikusok bírálatának kereszttüzébe került, és John Ashcroft akkori igazságügyi miniszter eltávolíttatta a hírszerzési politikát felülvizsgáló hivatalból (OIPR).

Az OIPR-t a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán azzal vádolták, hogy “bürokratikus falat” épített fel a hírszerzés és a bűnüldözés közé, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a szervezkedést nem sikerült leleplezni.

A lap tudni véli, hogy az Obama-kormány ejtette a korábbi főjelölt, Patrick Fitzgerald chicagói szövetségi ügyész kinevezését. Fitzgerald jelenleg azt a nyomozást irányítja, amely azt próbálja kideríteni, hogyan kerülhettek a guantánamói foglyok birtokába az őket inkognitóban vallató CIA-tisztek fotói.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik