Nagyvilág

Lőttek a tüntetőkre Bahreinben

Több száz rendőr bevetésével szétkergették a síita tüntetőket szerdán Bahrein fővárosában, Manamában. Legalább két tüntető meghalt és sok másik megsebesült.

Halil Marzuk, a Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetségének (Vefak) képviselője azt közölte a francia hírügynökséggel, hogy a rendőrök éles lőszert használtak a tüntetők ellen, és hogy szándékosan akartak megölni többeket közülük. A bahreini hatóságok bejelentették, hogy bezárták a tőzsdét és az oktatási intézményeket.

Hamad bin Isza Ál Kalifa sejk, bahreini uralkodó kedden, egy nappal azután, hogy a szomszédos országokból csapatok érkeztek a Perzsa (Arab)-öbölbeli országba a síita tiltakozások megfékezésére, három hónapi rendkívüli állapotot hirdetett ki.

A rendfenntartó erők harckocsikkal, páncélozott csapatszállítókkal és buszokkal érkeztek ahhoz a sátortáborhoz, amelyet a főváros központi részén, a Gyöngy téren állítottak fel február 19-én az ellenzékiek.

A rendőrök könnygázgránátok bevetésével láttak neki a szunnita királyi család uralma ellen tiltakozó, síita tüntetők szétkergetéséhez. Több sátrat felgyújtottak. A tér felett sűrű, fekete füst gomolygott. Közben rendőrségi helikopterek köröztek a tér felett. A tüntetők pedig – főleg fiatalok – benzines palackokat dobtak a rendőrök felé – mondták el szemtanúk.

A szétkergetett tüntetők közül sokan személyautókkal hajtottak el a helyszínről. Egy szemtanú szerint az egyik autó elütött egy rendőrt. A rendőrségi akció kezdete után két órával már alig volt néhány ember a téren, amelyen egy közúti körforgalom van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik