Nagyvilág

Líbia – Kadhafi katonái Bengázi felé tartanak

A rendszerellenes líbiai felkelés központja, Bengázi előtti utolsó erődítményben, Adzsdábíja városában gyülekeznek a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők elől visszavonuló lázadók.

Parancsnokuk, Abdel-Fatta Junisz tábornok fogadkozott, hogy megvédik a stratégiai fontosságú települést, közvetve beismerve, hogy az onnan 80 kilométerre nyugatra fekvő Marsza el-Brega a kormányerők kezére jutott.

A város Brega elesése után az utolsó nagyobb település, Líbia második legnépesebb városát, Bengázit leszámítva, amely még a felkelők ellenőrzése alatt van.

Hírek szerint Adzsdábíjában gyülekeznek a nyugatról, Brega irányából visszavonuló felkelők, és erősítés is érkezik ide keletről, a lázadók által ellenőrzött területről. Helyszíni értesülések szerint az egészségügyi személyzetet is ott vonták össze.

A líbiai felkelők a szomszédos tunéziai és egyiptomi eseményeken – az ottani diktátorok uralmának megdöntésén – felbuzdulva fogtak fegyvert, hogy elűzzék a hatalomból az arab országot csaknem 41 éve irányító Kadhafit. Egy hete még a felkelők ellenőrizték szinte a teljes kelet országrészt, de a líbiai vezetőhöz hű erők ellentámadást indítottak, és a Földközi-tenger partján nyugatról keletre haladva sorra visszafoglalták a felkelők megerősített állásait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik