Nagyvilág

Líbia – a tripoli vezetés elutasítja az Arab Liga határozatát

Kadhafiék nehezeményezik, hogy az Arab Liga felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát: léptessen életbe repüléstilalmi zónát az észak-afrikai országban.

A tripoli állami tv szerint a líbiai kormányzat úgy látja, ezzel a döntéssel a szervezet “elfogadhatatlanul túllépett” az Arab Liga alapokmányában foglalt szabályokon.

Alain Juppé francia külügyminiszter viszont vasárnap üdvözölte a pánarab szervezet felhívását, s közölte: Párizs a következő órákban felgyorsítja erőfeszítéseit az ügyben. Hétfőn és kedden Franciaországban tárgyalnak majd a világ legiparosodottabb országait tömörítő G-8 csoport külügyminiszterei, s látva a líbiai kormányerők gyors előretörését, Párizs szeretné rávenni partnereit egy ilyen zóna gyors létrehozására.

Guido Westerwelle német külügyminiszter vasárnap szintén üdvözölte az Arab Liga felhívását, ám kijelentette, hogy országa nem akar részt venni egy észak-afrikai polgárháborúban, s szerinte katonai akció lenne a repüléstilalmi övezet létrehozása. Westerwelle kérte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa a lehető leghamarabb üljön össze, újból megvitatni a líbiai helyzetet.

Az elmúlt napok nemzetközi tanácskozásainak eredménytelensége dacára a líbiai felkelők “fővárosában”, Bengáziban az emberek még mindig bíznak a külföldi beavatkozásban, noha Moammer Kadhafi líbiai vezető hadereje egyre közelebb kerül a városhoz (a frontvonal immár csak 240 kilométerre van Bengázitól). Eközben Miszráta városában (ami Líbia harmadik legnépesebb települése, s az egyetlen olyan nagyobb város az ország nyugati felén, amely még mindig a felkelők kezén van) a helybeliek a települést ostromló Kadhafi-párti erőkön belüli zendülésről számoltak be. A hírt más forrásokból nem lehetett megerősíteni, a líbiai kormányszóvivő pedig hazugságnak mondta.

A líbiai haderő egyik szóvivője, Milad Huszein ezredes vasárnap azt állította: csapataik keletre tartanak, hogy az elmúlt napok sikerei után a többi régiót is “megtisztítsák”. Szerinte Bengázi ellen nem is lesz szükség igazi fegyveres támadásra: a felkelők “patkányok és terroristák, akik menekülnek a felfegyverzett nép és az önkéntesek támadásai nyomán”. Ugyanezen a sajtóértekezleten Haled Hajim külügyminiszter-helyettes azt állította, hogy az-Závíja városában (amely a felkelők megerősített állása volt egy ideig, s amelyet a kormányerők két hétig tartó elkeseredett harcok árán vettek vissza) iszlamista terroristákat tartóztattak le.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik vezetője, egyben teoretikusa, Abu Jahja al-Libi egy vasárnap nyilvánosságra került videoüzenetben felszólította a líbiai felkelőket, hogy folytassák harcukat Moammer Kadhafi rendszere ellen. Ez a terrorszervezet első reakciója a felkelés február 15-i kezdete óta, miközben Kadhafi az elmúlt hetekben többször is az al-Kaidát tette felelőssé a történtekért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik