Nagyvilág

Határérték felett a sugárzás Japánban

Meghaladta a törvényi határértéket a radioaktív sugárzás a fukusimai atomerőműnél, ami szombaton sérült meg egy robbanásban. Magolvadástól, újabb robbanástól és földrengéstől tartanak a hatóságok, akik megerősítették: egyedül a Mijagi prefektúrában meghaladja a tízezret a halálos áldozatok a száma.

Száz kilométerre is érezhető, 6,6-os erősségű robbanás rázta meg a fukusimai erőművet szombat délelőtt. Jukio Edano, a japán kormány kabinetfőnöke közölte, hogy a reaktor 15 centiméter vastag biztonsági acéltartálya nem sérült meg, de a külső burka leomlott.

Így robbant a fukusimai erőmű

Így robbant a fukusimai erőmű

Leállt egy újabb hűtőrendszer

A mag körüli tartályt minimum 10 napig kell hűteni, hogy ne olvadjon meg. A szakemberek ennek érdekében a tengervizet engedtek rá, amit folyamatosan forrás alatti hőmérsékleten próbálnak tartani. Azonban a víz szintjének csökkenésekor hidrogén szabadult fel, amely a két tartályfal közé jutva oxigénnel vegyült – ezért történt a detonáció, ami egy munkás halálát okozta és három embert megsebesített.

A vasárnapra megnövekedett sugárzás feltehetően a hármas reaktorblokkból ered,
ahonnan radioaktív gőzt eresztettek ki. Itt is leállt a
hűtőrendszer, akárcsak korábban egy másik, az egyes számmal jelölt
blokknál.

Magolvadástól és újabb robbanástól tartanak

“Ezért továbbra is fennáll a magolvadás – egy ellenőrizetlen nukleáris reakció – veszélye” – közölte Yukio Edano. Ez a folyamat a reaktor túlhevüléséhez és sérüléséhez vezethet. Ráadásul nagyobb kockázattal járhat, mint a többi erőműnél, ugyanis plutóniummal és urániummal fűtik, míg másutt csak urániumot használnak. Szakértők szerint, amíg a fűtőrudakat képesek a magházban tartani víz alatt, addig elkerülhető a nagyobb szennyezés.

Edano arról is beszámolt, hogy nem zárnak ki egy újabb robbanást a Tokiót árammal ellátó fukusimai atomerőmű egyik reaktorban, de valószínűtlennek tartják, hogy ez kárt okozhat a reaktor borításában.

Edano gyanújukat azzal magyarázza, hogy robbanékony hidrogén gyülemlett fel a fukusimai atomerőmű hármas reaktorában. “A robbanás miatt megemelkedne a környéken a sugárzás szintje, de ez nem jelenthet veszélyt az ottani települések lakóira nézve” – tette hozzá a szóvivő.

Aggodalmukat fokozza, hogy a helyi meteorológiai szolgálat szakértői közölték vasárnap, hogy az elkövetkező három napban újabb, 7-es fokozatot meghaladó erejű földrengésekre lehet számítani. A szakértők 70 százalékra teszik ennek a valószínűségét.

Határérték felett a sugárzás Japánban 2

Jódtablettákat osztanának
Edano azt is elárulta a CNN-nek, hogy kilenc emberről feltételezik, hogy
komolyabb, belső szervekre ható sugárfertőzést szenvedhetett. Egyébként
mindenkinek, akit evakuáltak felajánlják az orvosi vizsgálatot – tette
hozzá. Emelllett azt tervezték, hogy jódtablettákat osztanak szét,
amelyek a radioaktív sugárzás hatását csökkenthetik. A tabletta szedése
azonban kockázatos, hiszen bizonyos embereknél nagyon heves pajzsmirigy
reakciót válthat ki, ami szélsőséges helyzetben súlyos
egészségkárosodáshoz vezethet.

Határérték felett a sugárzás Japánban 2Víz- és áramhiánnyal küzdenek százezrek

Az ország északkeleti részében még szombaton is egymást érték az utórengések, sok közülük a 6-os erősséget is elérte. A hivatalos adatok jelenleg 900 halálos áldozatról és több mint 1100 eltűntről szólnak, de sajtóhírek szerint az érintett térség majdnem tízezer lakójával nem sikerült felvenni a kapcsolatot. A japán rendőrség azt is megerősítette, hogy egyedül a Mijagi prefektúrában valószínűleg meghaladja a tízezret a halálos áldozatok a száma.

Az atomerőmű-komplexum környékéről kitelepítettek közel 170 ezer embert.
Ez úgy vált lehetővé, hogy Japán megduplázta a mentőcsapatok számát,
így 100 ezer katona indult bevetésre.
Azokban a körzetekben, amelyeket a leginkább érintett a földrengés és a cunami, több mint ötmillió háztartásban nincs áram, és egymillióban nincs víz. A szakemberek és az önkormányzatok azt kérték a lakosságtól és a vállalatokról, hogy spóroljanak az energiával. A közlekedés újraindítása is tart még, de Tokióban már járnak a vonatok.

Sűrű fekete füst gomolyog a Mijagi prefektúrabeli Tagadzso fölött

Sűrű fekete füst gomolyog a Mijagi prefektúrabeli Tagadzso fölött

Amerika is ment

Helyi idő szerint vasárnap reggel megérkezett Japán partjaihoz a Ronald Reagan amerikai repülőgép-hordozó. A japán kormány azt kérte, a mentésben résztvevő helikopterek hadd tankolhassanak a hajón. A nap folyamán várják az amerikai kormány segélyszervezete, a USAID 144 munkatársának érkezését a távol-keleti szigetország északi részébe; a csoport a mentési munkálatokban fog segíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik