Nagyvilág

Kadhafi inkább olajra lépne?

A felkelés által szorongatott Moammer Kadhafi líbiai vezető keresi a módját annak, miként állapodhatna meg távozásáról a lázadókkal - állítják sajtóértesülések.

Az al-Dzsazíra úgy tudja, Kadhafi javasolta a felkelőknek a parlament ülésének összehívását, amelyen kidolgoznák, hogy bizonyos garanciák fejében miként mondana le a hatalomról.

A csatorna szerint az arab országot több mint négy évtizede vezető Kadhafi a felkelők kezén lévő keleti országrészt irányító ideiglenes tanácsnak – vagyis minden bizonnyal a Bengáziban megalakult Líbiai Nemzeti Tanácsnak – tette az ajánlatot. A katari hírtévé tanácsbeli forrásaitól úgy értesült, Kadhafi lemondásáért cserébe személyes, illetve családja biztonságára vonatkozó garanciákat kért, és ígéretet arra, hogy nem állítják bíróság elé.

Az al-Dzsazíra tudósítóját Bengáziban úgy tájékoztatták, hogy a tanács elutasította az ajánlatot, mert az Kadhafi “méltóságteljes visszavonulásával” érne fel, amely sértené a Kadhafi-rendszer áldozatainak emlékét.

A londoni kiadású as-Sark al-Avszat című napilap és az egyesült arab emírségekbeli al-Bajan című újság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva szintén arról számolt be, hogy Kadhafi keresi a módját a távozásáról szóló megegyezésnek.

A Reuters brit hírügynökség a tanácshoz közelálló forrásból úgy tudja, az egyik javasolt megoldás szerint Kadhafi átadná a hatalmat a parlament elnökének és “bizonyos garantált pénzösszeg” fejében elhagyná az országot. A forrás szerint a pénzkérdés a tanács szemében komoly akadálya az esetleges egyezségnek. A tanács egyik szóvivője közölte, hogy nem tud ilyen ajánlatról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik