Nagyvilág

Szétlövik a lakóházakat Líbiában

Öt újabb légitámadást intézett a felkelők Rász el-Unúf melletti bázisa ellen a líbiai légierő azzal a céllal, hogy elvágja a kormányellenes erők Tripoliba vezető újtát.

Az Associated Press helyszíni tudósítója szerint egyetlen lázadót sem találtak el, sérülésekről pedig egyelőre nem érkezett hivatalos jelentés. Helyszíni beszámolók azt is közölték, hogy a Moammer Kadhafihoz hűséges csapatok visszafoglalták a felkelők által uralt az-Zavíja várost.

Az AP-nek telefonon nyilatkozó, neve elhallgatását kérő szemtanú elmondta: a Tripolitól 50 kilométerre nyugaton található városban Kadhafi tankjai és harci járműi tűntek fel, a katonák pedig válogatás nélkül lőtték a lakóházakat.

Eközben a Líbiát is tagországai között jegyző Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) főtitkára is amellett döntött, hogy az ENSZ rendeljen el légtérzárlatot az arab ország felett. Ekmeleddin Ihsanoglu kedden közölte, hogy az OIC az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul az ügyben. Megismételte mindazonáltal, hogy ellenzi nemzetközi erő közvetlen líbiai katonai beavatkozását.

Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fia, Szaadi egy interjúban közölte, hogy apja még nem vetette be hadserege teljes erejét a lázadók ellen, mert az esetleges külföldi támadások visszaverésére, a “kényes helyek” megvédésére tartalékolja azt.

Az ENSZ Líbiával kapcsolatos lépéseinek elő kell segítenie hogy az ország visszatérjen a stabilitás állapotába, s az észak-afrikai ország szuverenitását tiszteletben kell tartani – hangoztatta a kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján. Peking azt szeretné, ha az érintett országok a Líbiára vonatkozó, jelenleg érvényes ENSZ BT-határozat betartására összpontosítanának, és valamennyi felet felhívta a konfliktus rendezésére, a feszült helyzet párbeszéd útján és egyéb békés eszközökkel történő lecsillapítására.

Kedden sajtóértesülések arról számoltak be, hogy Kadhafi időközben háttéregyeztetést kezdeményezett a líbiai ellenzék irányában, és kilátásba helyezte, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén lemond a posztjáról. A CNN értesülése szerint a Bengáziban megalakult Líbiai Nemzeti Tanács elzárkózott mindennemű egyeztetéstől.

Ha Kadhafi, Líbiai jelenlegi vezetője lemond, és elhagyja az országot, az ellenzéki felkelők nem indítanak ellene bírósági eljárást – jelentette ki később az AFP francia hírügynökségnek a Líbiai Nemzeti Tanács.

“Mi egyértelműen azt szeretnénk, ha véget érne a vérfürdő, de ehhez előbb (Kadhafinak) le kell mondania, és el kell hagynia országot. Ha így tesz, nem indítunk ellene büntetőeljárást” – mondta a szervezet képviseletében Musztafa Abdel-Dzsalíl volt igazságügy-miniszter.

A CNN szerint Musa Ibrahim kormányzati szóvivő hazugságnak nevezett minden híresztelést, amely a Kadhafi tárgyalási kezdeményezéséről szólt.

A február 15-én kirobbant Kadhafi-ellenes felkelés véres polgárháborúba torkollott, a líbiai helyzet pedig sokkal súlyosabb és elhúzódóbb nemzetközi konfliktushoz vezetett, mint a tunéziai és egyiptomi népfelkelések.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bajban lehetnek a líbiai felkelők (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik