Nagyvilág

Kadhafi gyarmatosítással vádolja a Nyugatot

"Gyarmatosító összeesküvéssel" vádolta a Nyugatot Moammer Kadhafi vezető líbiai egy szerdán sugárzott tévéinterjúban.

“Ismét gyarmatosítani akarják Líbiát. Ez egy gyarmatosító összeesküvés” – mondta Kadhafi az LCI francia hírtelevíziónak adott interjúban, amikor arról kérdezték, mi a véleménye arról, hogy a Nyugat, így Franciaország is a felkelőket támogatja.

Arról is faggatták Kadhafit, hogy fontolgat-e emiatt “megtorló intézkedéseket” Franciaország ellen. Szűkszavúan azt válaszolta erre, hogy “majd meglátjuk”.

Kadhafi arra szólította fel követőit, hogy védjék meg az ország olajtartalékára pályázó amerikai és francia gyarmatosítóktól. A líbiai állami televízió szerdán sugárzott adásában a líbiai vezető megismételte, hogy az al -Kaida terrorszervezet tehető felelősség az országban kialakult polgárháború miatt.

A CNN hírtelevízió úgy tudja, hogy Kadhafi kedden késő este, nem sokkal éjfél előtt érkezett egy tripoli szállodába, ahol csaknem 100 újságíró várta, és mindössze egy török újságírónak adott interjút, melyet szerdán sugároznak majd Törökországban.

A Kadhafihoz hű erők kedden fokozták a nyomást a felkelőkre, légi- és szárazföldi támadásokat intéztek ellenük Kelet-Líbiában.

A nemzetközi elismerésre törekvő líbiai ellenzék képviselői eközben Catherine Ashtonnal, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével találkoztak Strasbourgban, Kairóban pedig az Egyesült Államok tripoli nagykövetével folytattak megbeszélést – közölték uniós és amerikai források.

Egy EU-tisztségviselő elmondta, hogy Mahmud Dzsebril, a felkelők által létrehozott Líbiai Nemzeti Tanács vezetője és Ali Eszavi, a tanács “külügyminisztere” kedden találkozott Ashtonnal, szerdán pedig fel kívánnak szólalni az Európai Parlament ülésén.

Ashton szóvivője közölte, hogy a találkozó “kedvező légkörben” zajlott le, s a főképviselő reagálni fog a líbiai fél által elmondottakra. EU-tisztségviselők mindazonáltal hangsúlyozták: a találkozó nem a líbiai ellenzéki szervezet vagy a testület tagjainak elismerését jelenti, jóllehet az unió lemondásra szólította fel – az észak-afrikai arab országot több mint négy évtizede önkényuralmi módszerekkel irányító, az elmúlt hetekben felkelés által szorongatott – Moammer Kadhafi líbiai vezetőt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bajban lehetnek a líbiai felkelők (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik