Nagyvilág

“Horrorfilmbe illő jelenetek” zajlanak Líbiában

A Moammer Kadhafit támogató erők légitámadást intéztek a Rász-el-Unúf környékén tartózkodó kormányellenes felkelők ellen.

Az Associated Press úgy értesült, hogy a kormánypárti erők vadászgépekkel mértek légicsapást a a Rász-el-Unúf környékén tartózkodó lázadókra, akik tüzérséggel válaszoltak a támadásra. Helyi sebesültekről egyelőre nem érkezett jelentés.

A felkelők részéről Ali Szuleiman az AP-nek úgy fogalmazott: a tüntetők nem akarnak külföldi katonai beavatkozást, támogatják viszont a repüléstilalmi zóna kialakítását. Elmondása szerint a lázadók elbírnak a tankokkal, de a Kadhafi légiereje túl sok nekik.

Szinte teljesen kiürült hétfőn a város miután a lakosok elmenekültek az ellenzékiek és a kormányerők frontvonalában található Rász-el-Unúf-ból. Az ellenzéki tüntetők kénytelenek voltak visszavonulni a várostól nyugatra található Bin Dzsavádból, ahol szemtanúk szerint “horrorfilmbe illő” jelenetek zajlottak le. A líbiai légierő közben Rász-el-Unúftól keletre található ellenzéki pozíciókat támadott.

A település egyetlen szállodájából, ahol szinte csak újságírók laktak, reggel nyolc órára minden vendéget távozásra szólította fel a személyzet. Az Al Jazeera és az AFP is arról számolt be, hogy a városnál lévő ellenőrzőpontokon kis létszámban voltak jelen az ellenzéki fegyveresek. A várostól nyugatra található Bin Dzsavádból az Al Jazeera közlése szerint kénytelenek voltak visszavonulni a tüntetők, miután a Moamer Kadafihoz hű erők tankokkal, tüzérséggel, katonai repülőgépekkel és helikopterekkel lőtték a települést. Több szemtanú is “horrorfilmekben illő jelenetekről” számolt be. A városban 12 ember halt meg és több mint ötvenen sebesültek meg az AFP adatai szerint.

Hétfőn ellentámadásra készültek a líbiai felkelők, miután a hét végén Moammer Kadhafi líbiai vezető fegyveresei elfoglaltak egy stratégiai fontosságú települést Kadhafi szülővárosa, Szirt közelében. A felkelők egyik fő célja Szirt elfoglalása, de ehhez vissza kell szerezniük az uralmat a Szirttől bő 100 kilométerre keletre fekvő Ben-Dzsavád település fölött. A földközi-tengeri városnak stratégiai jelentősége is van a környező olajmezők és a repülőtere miatt, de talán még ennél is nagyobb a város birtoklásának jelképes ereje.

Moammer Kadhafi líbiai vezető korábban országa belügyeibe való beavatkozással vádolta meg Franciaországot egy interjúban, amelyet hétfő reggel sugárzott a France 24 televízió. Kadhafi szerint Párizs beavatkozása a felkelőket segíti. Megismételte azt a vádját, hogy a felkelők az al-Kaida terrorhálózat szolgálatában állnak.

“Összeesküvés van folyamatban Líbiában. Felfegyverzett szélsőségesek, az al-Kaida csoportocskái, alvó sejtjei fogtak fegyvert a rendőrség és a hadsereg ellen. Az al-Kaida tudatosan tervez. Megpróbálta a maga javára fordítani a tunéziai és az egyiptomi helyzetet. Százak és százak haltak meg a rendőrség és a lázadók soraiból. Mi partnerek vagyunk a terrorizmus elleni küzdelemben” – jelentette ki.

A Reuters a francia hírtelevízióra hivatkozva közölte: Kadhafi azzal vádolta a nemzetközi médiát, hogy hazugságokat terjeszt a líbiai eseményekkel kapcsolatban.

Szaúd-Arábiától kér segítséget a líbiai ellenzék felfegyverzéséhez az amerikai kormány – írta hétfőn a The Independent. A legnagyobb brit liberális napilap értesülése szerint amerikai fegyverekről lenne szó, amelyeket Szaúd-Arábia vásárolna meg, ám utána eljuttatná azokat Bengáziba, a líbiai ellenzéki erők központjába. Az Egyesült Államok így el tudja kerülni a közvetlen katonai bekapcsolódást a líbiai konfliktusba – írta forrásmegjelölés nélküli cikkében a brit lap.

Václav Havel szerint amennyiben Líbiában folytatódik a polgárháború, szükség lesz a nyugati országok katonai beavatkozására. A volt cseh köztársasági elnök a Hospodárské Noviny című prágai gazdasági és politikai napilap hétfői kiadásában megjelent interjújában Moammer Kadhafi líbiai vezetőt “őrült bűnözőnek” minősítette, akit “el kell távolítani”.

Václav Klaus, a jelenlegi cseh köztársasági elnök azonban úgy véli, hogy elődje téved, ahogy tévedett Jugoszlávia bombázása idején is. Klaus – aki évek óta Havel kemény politikai ellenfele –
úgy véli, hogy egy Líbiai elleni támadás súlyos hiba volna.

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár a felkelők elleni erőszak azonnali beszüntetésére szólította fel Líbiát. A világszervezet vasárnap úgy döntött, hogy szakértői csapatot küldött Tripolihoz a líbiai vezetés aránytalan erőalkalmazása következtében kialakult humanitárius katasztrófa felbecsülésére – tudta meg a guardian.co.uk brit hírportál. Vasárnap azt is közölték, hogy líbia-ügyi különmegbízottat nevezett ki az ENSZ főtitkára Abdel-Iláh el-Hatíb korábbi jordániai külügyminiszter személyében.

Több mint 213 ezer külföldi munkavállaló hagyta el Líbiát, és százezrek várnak arra, hogy távozhassanak a polgárháború sújtotta országból – tudta meg az Associated Press hírügynökség. Az összecsapások kitörése előtt hozzávetőlegesen 1,5 millió külföldi munkavállaló tartózkodott Líbiában.

Martonyi János külügyminiszter szerint a líbiai vezetés elleni szankciókat erősíteni kell, a lefoglalandó vagyon- és pénzforrások körét ki kell bővíteni.

A Kadhafi rezsim ellen február 15-én kezdődő felkelés jóval hosszadalmasabb és véresebb, mint a tunéziai és egyiptomi elnököt elsöprő megmozdulások voltak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Repüléstilalmi zóna jöhet létre Líbia felett (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik