Nagyvilág

Obama meghosszabbítja Guantánamó működését

Barack Obama amerikai elnök hétfőn elrendelte, hogy tartsák továbbra is a guantánamói börtönökben azokat a foglyokat, akik ellen nem emeltek vádat, akiket nem ítéltek el, vagy akiket nem jelöltek ki arra, hogy más országokba szállítsák őket.

A Fehér Ház szerint Obama elnök visszavonta azt a rendelkezést is, amelynek értelmében a Pentagon felfüggesztette a terrorista tevékenységgel vádolt személyekkel szembeni további katonai bírósági eljárásokat a kubai területen található amerikai haditengerészeti bázison. Az intézkedések ellentmondanak Barack Obama azon választási ígéretének, amely szerint a guantánamói börtöntábort a lehető legrövidebb időn belül bezárják. Az elnök 2009-ben, nem sokkal a hivatalba lépése után függesztette fel a katonai eljárásokat, bejelentve, hogy felülvizsgálja a guantánamói fogva tartás gyakorlatát. A Fehér Ház szerint ez a revízió most befejeződött.

Az elnöki hivatal ugyanakkor rámutatott, hogy Obama továbbra is elkötelezettje a tábor bezárásának. Az elnök rendeletében kifejezte meggyőződését, hogy az amerikai biztonsági rendszernek fontos szerepe van az al-Kaida és szövetségesei ellen folytatott harcban. A Guantánamói-öbölben található amerikai haditengerészeti támaszponton 172 foglyot tartanak fogva, akik közül mintegy 60 személlyel szemben a katonai ügyészség összeállította a vádiratot, vagy ennek előkészítésén dolgozik.

A katonai bíróságok vélhetően azt a három pert fogják elsőként lefolytatni, amelyet 2009-ben az elnök rendelkezése alapján felfüggesztettek. Így befejezik a Cole amerikai hadihajó ellen 2000-ben elkövetett támadás kitervelésével vádolt, jemeni származású szaúdi állampolgár Abd al-Rahim al-Nasiri, a terroristák pénzelésével és szállításával vádolt, szaúdi Ahmed al-Darbi és a robbanóanyagok rejtegetésével vádolt afgán Obaidullah tárgyalását.

A legutóbbi katonai bírósági ítéletet idén február 19-én hozták meg a szudáni Núr Oszmán Mohamed ellen. A férfit, aki egy afganisztáni kiképzőtábor instruktora volt, csaknem 9 évi rabság után, vádalku keretében, további 34 havi szabadságvesztésre ítélték. A katonai bizottság (esküdtszék) 14 évi börtönbüntetésre ítélte, de ennek végrehajtását az egyezség értelmében felfüggesztették.

A guantánamói fogolytábor 2002-ben történt létrehozása óta a Mohamed ügyében hozott ítélet csak a hatodik verdikt volt. A börtönkomplexumba összesen 779, terrorista tevékenység miatt elfogott foglyot szállítottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik