Nagyvilág

Líbia – Fekete zsoldosokat fogadott Kadhafi

Százhatvanhárom, fekete-afrikai ország állampolgárának útlevelét találták meg Moammer Kadhafi líbiai vezető egykori házában az ellenzéki erők - jelentette Al Ghaoui Hesna.

Az útlevelek – amelyeket az egykori bíróság épületében mutattak egy asztalon szétterítve az MTI Hírcentrum stábjának – mali, nigeri, nigériai, csádi, szudáni, etióp és szomáliai állampolgároké voltak. Olyanoké, akik az ellenzékiek szerint zsoldosként csatlakoztak a Kadhafihoz hű erőkhöz.

Az épületben – amelynek harmadik emeletén egy fogda működik – jelenleg nyolc fekete férfit őriznek, akiket szintén azzal vádolnak, hogy a kormányerők oldalán részt vettek a tüntetők elleni brutális fellépésben február közepén. A Hírcentrum stábját nem engedték be a fogdába, viszont beszélhettek egy líbiai állampolgárral, aki szintén katonaként harcolt, a kormányerők oldalán.

A 27 éves férfi arról számolt be, hogy éppen a Katíbában, a kormány hírhedt katonai bázisán volt, amikor a felkelők betörtek a komplexumba. Ekkor kaptak parancsot, hogy a tömegbe lőjenek. A férfi azt állította, hogy ő nem akart engedelmeskedni, és próbált a levegőbe lőni, de a velük harcoló fekete-afrikai zsoldosok figyelték, hogy ki nem teljesíti a parancsot, és kíméletlenül lemészárolták ezeket a katonákat. Ezért végül ő is a tömegbe lőtt.

Elmondása szerint a bázis területén húsz olyan embert állítottak a falhoz, akik kifejezetten megtagadták a parancsot. Őket fejbe lőtték, de volt, akit leöntöttek benzinnel és felgyújtották. Az egykori katona úgy tudja, hogy a zsoldosok 40-160 ezer forintnak megfelelő összeget kapnak naponta azért, hogy a kormányerők oldalán harcoljanak. Azt mondta, hogy a líbiai katonák körülbelül egy hónapban keresnek ennyit. A fiatal férfi egy éve csatlakozott a hadsereghez, állítása szerint azért, mert nem talált máshol munkát, és két gyermeket nevel. Azt mondta, hogy ártatlannak érzi magát, mert kényszer hatására lőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik