Nagyvilág

Líbia – Az ellenzék ajtót mutatott a brit diplomatáknak

A líbiai ellenzék nem volt hajlandó tárgyalni a brit diplomatákkal, mert illegálisan léptek be az országba.

Abdel-Háfiz Goka, a önmagát Líbia egyetlen képviselőjének nyilvánító Líbiai Nemzeti Tanács szóvivője vasárnap közölte, hogy nem voltak hajlandóak tárgyalni a brit diplomatákkal, és nem ismerik küldetésük jellegét. Nyolc embert vettek őrizetbe, mindannyiuknak brit útlevele volt. Azért foganatosítottak ellenük kényszerintézkedéseket, mert “nem hivatalosan és mindenféle megállapodás nélkül” érkeztek Líbiába – fejtette ki a szóvivő, azt állítva, hogy “nincs válság” a Líbiai Nemzeti Tanács és a brit kormány között.

William Hague brit külügyminiszter elismerte, hogy az ellenzékkel kapcsolatot kereső diplomaták jártak a kelet-líbiai Bengáziban, a csoport azonban már el is hagyta Líbiát, miután “problémái voltak”, ám a problémákat megnyugtató módon rendezték.

Abdel-Háfiz Goka már korábban megerősítette azt a brit lapértesülést, hogy egy brit diplomatát és kísérőit őrizetbe vették, amint megérkeztek Líbiába. A diplomata és testőrei helikopterrel érkeztek a Bengázitól délnyugatra fekvő Szuluk településre, s a líbiai ellenzéki erők több órán keresztül őrizetben tartották őket.

A The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lap líbiai forrásokból úgy értesült, hogy a brit hadsereg különlegesen kiképzett alakulatának (SAS) egy valószínűleg nyolcfős egysége – titkos küldetés keretében – a Kadhafi-rezsim ellen fellázadt erők képviselőihez kísért egy brit diplomatát kapcsolatfelvétel céljából, de a felkelők az ország keleti részében őrizetbe vették és Bengáziba vitték a csoportot. Az ellenzéki erőket “feldühítette” az SAS feltűnése az országban, mivel attól tartanak, hogy Kadhafi líbiai vezető a nyugati katonai beavatkozás bármilyen bizonyítékát a rezsim melletti “hazafias kiállás” buzdítására használhatja fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik