Nagyvilág

Bíróság előtt felelhet bűneiért Kadhafi

Vizsgálatot indít a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Moammer el-Kadhafi líbiai elnök, illetve a belső körébe tartozó személyek ellen – jelentette be a bíróság főügyésze.

Luis Moreno-Ocampo szerint a nemzetközi ítélőszék azt próbálja kideríteni, hogy a líbiai vezetők elkövettek-e emberiesség elleni bűntetteket a hetek óta tartó kormányellenes lázadások alatt. A gyanú szerint a Kadhafihoz hű fegyveres erők a békés demonstrálókra támadtak Líbia több településén is, becslések szerint legalább ezer ember életét kioltva. A bűntettekért, a hadsereg de facto irányítójaként, Moammer el-Kadhafit, illetve tábornokait terhelheti a felelősség.

Moreno-Ocampo úgy nyilatkozott, a Nemzetközi Büntetőbíróság a nyomozás megindításával hívja fel a líbiai vezetők figyelmét arra, hogy a kormánycsapatok által elkövetett bűnökért őket vonhatják felelősségre. A vizsgálat gyors megindításának részben az is a célja, hogy elejét vegye az esetleges újabb vérontásoknak.

Mint arról korábban beszámoltunk, csütörtökön újabb légi csapást mért a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű haderő Marsza el-Brega városára.

A tengerparti olajfinomítója miatt kulcsfontosságú kikötővárosban, amely a kormányellenes felkelők kezén lévő kelet-líbiai területek nyugati határán fekszik, előző nap ádáz harcot vívtak egymással a Kadhafi-hű erők és a felkelők. Utóbbiak azt állították, hogy több mint száz kilométerrel nyugatra – a főváros, Tripoli irányába – visszaszorították a támadókat.

Csütörtökön állítólag Brega repülőterére hullottak bombák. Légitámadás érte a Bregától 75 kilométerre lévő Adzsdábíját is, ott a felkelők állásait bombázták a város nyugati peremén. A támadásnak a legfrissebb hírek szerint 14 halálos áldozata van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik