Nagyvilág

Már Obama is nyíltan Kadhafi ellen szólt

Obama most már távozásra szólította föl Kadhafit.

Barack Obama amerikai elnök kijelentette szombaton, hogy Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőnek “most” kell távoznia a hatalomból, mert elvesztette legitimitását. A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetéskor mondta ezt. “Ha egy ország vezetője csak a népével szembeni tömeges erőszak alkalmazásával tud hatalmon maradni, akkor elvesztette legitimitását, és azt kell tennie, ami jó országának, vagyis most kell távoznia” – mondta Obama.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy Kadhafi “elvesztette az emberek bizalmát, és mennie kell, további vérontás és erőszak nélkül”. A külügyminiszter elrendelte, hogy vonják meg az amerikai vízumot a Kadhafi-rezsim vezetőitől és családtagjaitól, illetve azoktól, akik felelősök az emberi jogsértésekért Líbiában.

A Fehér Ház mindeddig nem követelte nyíltan Kadhafi távozását, s azt az álláspontot képviselte, hogy csak Líbia polgárai mondhatják meg, ki vezesse az országukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik