Nagyvilág

Példátlan ENSZ egység Líbiával szemben

Mind a 15 ENSZ BT tag megszavazta a Kadhafi elleni szankciókat.

Szankciókkal sújtotta Moammer el-Kadhafit és családtagjait, illetve a líbiai vezető közvetlen környezetéhez tartozó személyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa. 15 tagú Biztonsági Tanács egyhangúlag döntött arról, hogy utazási korlátozásokat vezet be Kadhafi és gyerekei – négy fia és lánya – ellen, illetve a líbiai vezető más rokonaival és bizalmasaival, összesen 16 emberrel szemben. Elrendelte továbbá bankszámláik befagyasztását.

A testület mély aggodalmát fejezte ki a líbiai helyzet miatt, elítélte az erőszakot és a polgári lakosság elleni erő alkalmazását, az emberi jogot széles körű és módszeres megsértését.

A BT döntött arról, hogy azonnal a Nemzetközi Büntetőbíróság elé terjeszti a tüntetők elleni véres hatósági fellépés kivizsgálásának, illetve a civilek haláláért felelős személyek felelősségre vonásának az ügyét. A bíróság főügyészének két hónapon belül jelentést kell tennie a BT-nek a vizsgálatokról. A BT emellett fegyverszállítási embargót is elrendelt Líbiával szemben.

Susan Rice, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy a BT által foganatosított szankciók “világos figyelmeztetés jelentenek a líbiai kormánynak, hogy véget kell vetnie a gyilkosságoknak. Azok, akik civileket mészárolnak le, személyesen fognak felelni érte” – mondta az amerikai nagykövet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik