Nagyvilág

Kormányátalakítás a tiltakozások lecsendesítésére

Hat miniszternek mennie kellett.

Kormányátalakítást hajtott végre Ománban a szultán, abban a reményben, hogy lépésével sikerül elejét venni a további tiltakozásoknak a stratégiai jelentőségű öböl menti országban. Az uralkodó a kabinet hat miniszterét cserélte le egy vasárnapi jelentés szerint, és új tanácsadókat is kinevezett, miután az elmúlt napok újabb tüntetésein – köztük egy szombati útlezárási akcióban – a tiltakozók az ország ügyeibe való nagyobb beleszólást követeltek.

Az uralkodó szigorú ellenőrzése alatt tartja az Arab-félsziget délkeleti végében elterülő országát, amely a túlparti Iránnal együtt felügyeli a Hormuzi-szoros hajóforgalmát. A világ olajtanker-forgalmának 40 százaléka ezen, a Perzsa-(Arab-)öböl kijáratánál lévő tengerszoroson halad át.

Ománban január közepén kezdődtek néhány száz fős tüntetések a magas árak és a korrupció ellen. A monarchiában ritka jelenséget nagy valószínűséggel a tunéziai fordulat eseményei hívták életre. Egy hónappal később a hatóságok 364 dollárról 520-ra emelték a magánszektorban dolgozók minimálbérét, s emelték a diákok ösztöndíját is attól való félelmükben, hogy az arab világban kezdődött felkelések az Ománi Szultánságra is átterjednek. Február 18-án azonban ismét fizetésemelést és politikai reformokat követelő tüntetés volt a főváros Maszkatban.

Kábúsz szultán 1970 óta – 41 éve – van hatalmon. Az országban alkotmányos monarchia van. Omán az első öböl menti állam volt, ahol 1994-ben a nők megkapták a választójogot. Az utcai megmozdulások, a szakszervezetek és pártok alakítása azonban szigorúan tilos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik