Nagyvilág

Túlélőket találnak a romok alatt

Hetvenötre emelkedett az új-zélandi Christchurch városát kedden megrázó földrengés ismert halálos áldozatainak a száma, miközben gőzerővel folyik az esetleges túlélők utáni kutatás - közölték a helyi hatóságok.

A
mentőalakulatok szerdára virradóra rohamtempóban kutatták át a romokat.
Munkájukba bekapcsolódott a hadsereg és sok önkéntes is. Ausztrália és
az Egyesült Államok mentőosztagokat küldött a szigetországba. Jelenleg
300 embert tartanak nyílván eltűntként.

A városban
szükségállapotot rendeltek el, és mintegy ezer katonával körülzárták a
központot, hogy megelőzzék a fosztogatást. A károk felméréséig bezárták
Christchurch repülőterét.

John Key kormányfő repülőgépről nézte
meg a természeti csapás sújtotta várost, és azt mondta: Christchurch
“totális katasztrófaövezet” képét mutatja.

A második legnagyobb
új-zélandi várost kedden ebédidőben rázta meg a 6,3-as erősségű
földrengés. Az utcákat emberek lepték el, és többükkel a rájuk zúduló
törmelékek végeztek. Az elmúlt 80 évben ez volt Új-Zélandon a
leggyilkosabb földrengés.

Ír halottak is vannak

Két ír állampolgár bizonyosan meghalt az új-zélandi földrengésben, és félő, hogy két másik is, akikkel együtt mintegy tíz ír sorsáról nem tudnak semmit – közölte szerdán a dublini külügyminisztérium.

A mentők 300 embert tartanak nyilván eltűntként. Mintegy százhúsz túlélőt mentettek ki, akik közül a legutóbbi, egy fiatal nő csaknem 26 órával a katasztrófa után mászott elő egy irodaház romjai alól. Anna Bodkin annak köszönheti az életét, hogy íróasztala alá bújt, maradt helye a mozgásra, és segítséget tudott hívni.

A “csoda” felcsillantotta a reményt a mentőkben, hogy lehetnek még túlélők a romok alatt, és ki is tudják őket hozni. Egy nőről mindenképpen tudnak, mert szerdára virradóra telefonált.

Jéghegy szakadt le egy gleccserről

Legalább harmincmillió tonnás jégtömb szakadt le az Új-Zélandot sújtó nagy erejű földrengés miatt a szigetország egyik gleccseréből a hatóságok szerdai tájékoztatása szerint.

Az óriási jéghegy egy tó vízébe csúszott nem sokkal azután, hogy a Richter-skála szerinti 6,3 erősségű rengés érte a Déli-szigetet kedden. A földmozgás háromméteres hullámokat okozott a tó vízén, a jelenség fél órán át tartott.

A jégtömeg akár 40 tonnás is lehet, és az Aoraki Mount Cook nemzeti parkban, a Tasman-gleccserről szakadt le, óriási zajt keltve – írta le e történteket egy helyi turisztikai képviselő. “Semmi kétségem sincs afelől, hogy a földrengés volt a jéghegy leválásának indító oka” – tette hozzá.

Szakemberek megerősítették a jégtömb leszakadását, de szerintük nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a rengés okozta a jelenséget, a jégtömb leválására már számítottak. A földmozgást a Cook-hegy környékén csak kevéssé lehetett érezni, az epicentrum 150 kilométerre volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik