Nagyvilág

Sarkozy fittyet hányt az emberi jogokra

Nem foglalkoztak az emberi jogok kérdésével a Tunéziába látogató francia diplomaták a „jázminos forradalom” kitörése előtt – derült ki titkos amerikai diplomáciai iratokból.

A Wikileaks által kiszivárogtatott titkos amerikai dokumentumok szerint a Tunéziába utazó francia politikusokat az emberi jogok helyett inkább a kereskedelmi érdekeltségeik foglalkoztatták – számolt be az Eu Observer uniós hírportál.

A titkos iratok rávilágítanak: Nicolas Sarkozy francia államfő Zine El Abidine Ben Alival, a később elűzött tunéziai diktátorral folytatott privát beszélgetései alatt sem fejezte ki aggodalmát az ország emberi jogi helyzete miatt, és később a civil társadalom képviselőivel sem akart találkozni.

Sárba tiport emberi jogok

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet 2010-es jelentése szerint Zine El Abidine Ben Ali volt tunéziai elnök nem tolerált semmiféle kritikát a rendszere ellen, és koncepciós perekkel, illetve civil ruhás rendőreivel hallgattatta el az ellenzéket.

Az Egyesült Államok tunéziai nagykövete egyik jelentésében azt írja, Francois Fillon francia kormányfőt sem foglalkoztatták az emberi jogi kérdések, példaként említi, amikor a miniszterelnök egy sajtókonferencián azt nyilatkozta: Franciaország nem ad leckéket az emberi jogokból, hiszen ilyen problémák minden országban előfordulnak.

Egy másik jelentésben az Egyesült Államok párizsi nagykövete azt írja, a francia politikusok nem átallottak rágalmakat megfogalmazni egyes tunéziai emberi jogi aktivistákkal szemben, egyikükről például azt állították, hogy megtámadott egy francia nőt, illetve kétségbe vonták újságírói becsületességét is.

A nyilvánosságra került sürgönyök szerint a francia diplomaták egyáltalán nem tartották diktatúrának a később elűzött tunéziai elnök, Zine El Abidine Ben Ali rendszerét, sőt, a térség legstabilabb országának tekintették az észak-afrikai országot.

A titkos jelentések azt követően kerültek nyilvánosságra, hogy kiderült: a francia kormányfő, illetve a külügyminiszter és családja ajándékokat fogadott el, és üzleti megállapodásokat kötött a később előzött diktátorral.

AJÁNLOTT LINKEK:

A forradalom közepén vakációzott a francia külügyminiszter (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik