Külföld

Martonyi az izraeli békét sürgeti

admin
admin

2011. 02. 22. 13:55

Haladást sürgetett Martonyi János az izraeli-palesztin megbékélés ügyében, az EU-izraeli társulási tanács kedden Brüsszelben megtartott ülése utáni sajtótájékoztatón.

Az észak-afrikai és közel-keleti térségben zajló drámai változások, az ebből fakadó regionális instabilitás miatt “most sürgetőbb, mint valaha”, hogy haladás legyen a békefolyamatban – mondta az EU soros elnökségét ellátó Magyarország külügyminisztere, aki a Kairóban tárgyaló Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő távollétében az EU részéről társelnökölt az EU-izraeli társulási tanács ülésén.

Az ülés izraeli társelnöke, Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter szerint a palesztinok és Izrael közötti közvetlen tárgyalások nélkül nincs békefolyamat. Izrael “bárhol és bármikor kész” a közvetlen tárgyalások felvételére – mondta Liberman a sajtótájékoztatón. Kérte az EU-t, hogy vegye rá a palesztinokat a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre.

Martonyi ezzel szemben úgy fogalmazott, hogy “akár közvetlen, akár közvetett párbeszéd útján”, de mindenképpen sürgető szükség van az előrelépésre.

A közvetlen tárgyalásoktól a palesztinok jelenleg azért zárkóznak el, mert Izrael nem hajlandó meghosszabbítani a megszállt területeken folytatott telepépítés moratóriumát.
Liberman úgy vélekedett, hogy az arab országokban felszínre tört elégedetlenség főként “a szegénység, a nyomor és az elégtelen kormányzás” számlájára írandó, tehát nem az izraeli-palesztin konfliktus áll a háttérben.

Az EU-izraeli társulási tanács most tartotta tizedik ülését, az unió és Izrael között 11 éve van érvényben a partnerségi viszony. Martonyi szerint az EU-izraeli kapcsolatrendszer “szilárd és élénk”. A felek megállapodtak abban, hogy a kapcsolatok további elmélyítésére fognak törekedni, elsősorban kereskedelmi, mezőgazdasági, kutatás-fejlesztési, valamint rendőri-igazságügyi területen.

A sajtótájékoztató kezdetét néhány másodperces közjáték zavarta meg: egy férfi – aki szemtanúk szerint az épületbe való belépésre feljogosító kártyát viselt – a terembe érkező Libermant kiáltozva fogadta, szabadságot követelt Palesztinának. A biztonsági emberek azonnal közrefogták és kivezették. A férfi nem tanúsított fizikai ellenállást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.