Nagyvilág

Repülőgépekről lőnek, bombáznak Tripoliban

A líbiai fővárosban harci repülőgépek tüzet nyitottak a kormányellenes tüntetőkre, és válogatás nélkül bombázzák egyik helyszínt a másik után. Az al-Arabíja tévécsatorna szerint a Tripoliban zajló harcok csak hétfőn 160 halálos áldozatot követeltek. Olaszországban készültségbe helyezték a légierőt.

A tüntetők állítólag a hadsereg egyik laktanyája felé tartottak, hogy fegyvert szerezzenek, a légierő azonban csapást mért rájuk, még mielőtt odaérhettek volna. A jelentést más forrásból egyelőre nem lehetett megerősíteni. Korábban olyan hírek érkeztek, hogy a légierőt a kelet-líbiai Bengáziban, az ország második legnagyobb városában is bevetették egy ellenzéki tüntetők által elfoglalt katonai támaszpont ellen.

Bombáznak Tripoliban

A líbiai állami televízió közben arról számolt be, hogy a biztonsági erők nagyszabású hadműveletet kezdtek “a diverzánsok és terroristák fészke ellen”. Az akciónak számos halálos áldozata – tette hozzá a tévé, de hogy hol zajlik a művelet, azt nem közölte.

“Aminek tanúi vagyunk ma, az elképzelhetetlen. Harci repülőgépek és helikopterek válogatás nélkül bombázzák az egyik helyszínt a másik után. Nagyon, nagyon sok a halott” – mondta a tévének Adel Mohamed Szaleh. Arra a kérdésre, hogy még mindig tart-e a bombázás, azt válaszolta: “Folytatódik, folytatódik. Lőnek mindenkire, aki mozog, arra is aki autóval tart valahova” – mondta a férfi. Közlését más forrásból nem erősítette meg az al-Dzsazíra riportja.

A líbiai fővárosban zajló összecsapásokban hétfőn 160 ember vesztette életét – jelentette adását megszakítva az al-Arabíja televízió. A szemtanúkra hivatkozó rendkívüli híradás azonban további részletekkel nem szolgált.

Több város az ellenzék kezén

Több líbiai város is az arab országot vezető Moammer Kadhafi távozását követelő tüntetők kezére került hétfőre az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH) nevű nem kormányzati szervezet szerint, amely egyúttal minden más forrásnál több, 300-400 halálos áldozatról számolt be a napok óta tartó zavargások veszteségmérlegét összesítve. A párizsi székhelyű, információit líbiai emberi jogi szervezek tájékoztatásából merítő FIDH szerint a tüntetők kezén van a második legnépesebb líbiai város, a keleti országrészben fekvő Bengázi, a kormányellenes megmozdulások kiindulópontja.

A FIDH a nap folyamán az ellenzék uralta települések közé sorolta Szirtet, Kadhafi szülővárosát is, de később visszavonta ezen állítását. Szemtanúk szintén cáfolták, hogy a várost a tüntetők ellenőriznék. A szövetség szerint az ellenzék kezén van viszont Tobruk, Miszuráta, Homsz, Tarhuna, Zejten, Závja és Zavára település.

Menekül Kadhafi?

Andres Izarra venezuelai tájékoztatási miniszter hétfőn tagadta, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető Venezuelába tartana. Korábban William Hague brit külügyminiszter Brüsszelben azt mondta, hogy olyan információkat látott, amelyek szerint Kadhafi esetleg elmenekült országából és úton van Venezuelába.

Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője közölte, hogy semmit sem tud a Hague által említett információkról, s az EU-külügyminiszterek ülésén részt vevő uniós tisztségviselők is “megalapozatlan pletykának” minősítették a Kadhafi távozásáról, Venezuelába utazásáról szóló hírt. A líbiai külügyminiszter-helyettes hétfő este szintén cáfolta, s alaptalannak mondta az információt.

Közös állásfoglalás

A líbiai tüntetők elleni erőszak azonnali beszüntetésére szólítottak az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben kiadott közös állásfoglalásukban.

Készültség Olaszországban

Olaszországban teljes készültséget rendeltek el hétfőn a légierő összes támaszpontján, miután röviddel korábban két Líbiából érkező harci repülőgép és két civil helikopter szállt le váratlanul Máltán – jelentette az olasz hírügynökség. Az éppen Abu Dzabiban tartózkodó olasz védelmi miniszter köreiből származó értesülés szerint jelentős számú helikoptert irányítottak át az olasz félsziget déli részére a légierő és a haditengerészet kötelékéből.

A líbiai harci gépek nem Tripoli környékéről szálltak fel, mint egy korábbi hír állította, hanem attól ezer kilométerre keletre, a Bengázinál lévő támaszpontjukról, amely a kormányellenes felkelők kézére került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik