Nagyvilág

Bizonytalanság várható a tőzsdén

A jövő hét bizonytalanabbul alakulhat az előzőnél a nyugat-európai értéktőzsdéken.

A múlt év végi, gyors “fellendülési spekuláció” elmúlt, de a részvénypiacok araszoló ütemben továbbra is fölfelé tartottak eddig. A múlt hétre szólt elemzői előrejelzések nagyjából beváltak: a részvénypiacok vegyes irányzattal ugyan, de egészében tovább javultak a vállalati beszámolási szezon biztató alakulása láttán, az ütemeket azonban mindenütt fékezték ellentmondó világgazdasági adatok és fejlemények, köztük egy statisztika az amerikai munkanélküliség növekedéséről, a legújabb kínai pénzügypolitikai szigorítás, vagy az észak-afrikai, közel-keleti népi lázongás okozta, további olaj- és nyersanyagdrágulás.

A körülmények jelentős változására a jövő héten sem lehet számítani, de a kilátásokat éppen az eddigi föllendülés felhőzi be mindinkább: elemzők szerint a piacok túlárazottak, és minél tovább tart a javulás, annál közelebb van a kiigazítás.

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója pénteken 0,01 százalékos romlással 1.187,03 ponton végzett, azaz éppen 0,01 százalékkal elmaradva előző napi időközi rekordjától, a csütörtökön elért 1187,20 ponttól, amely a legmagasabb zárása volt 2008. szeptember eleje óta. Csütörtökön már negyedik napja zárt időközi rekordon, és a múlt hetet 1,11 százalékkal magasabban végezte, mint az előzőt.

Történelmi mélypontját 2009. március 9-én érte el, 645,50 ponton. A tavalyi évet 7,26 százalékkal magasabban végezte, mint 2009-et, amikor 25,7 százalékkal javult. Előzőleg 2008-ban, története legrosszabb évében 44,78 százalékot zuhant. A 2008. őszi Lehman-csőd óta elszenvedett visszaesést behozta, de még így is elmarad a világválság előtti utolsó “békeév”, 2007 végének 1506,61 pontos szintjétől.

A New York-i értéktőzsde fő mutatója, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 1 százalékkal, az S&P 500-as gyűjtőmutató is 1 százalékkal, a Nasdaq piac összetett mutatója 0,9 százalékkal lépett előre a múlt héten.

Az euró 1,3689 dollár volt péntek este, 1,06 százalékkal erősebb az egy héttel korábbi 1,3545 dollárnál. A befektetők az Európai Központi Bank, illetve az amerikai Fed vezetőinek nyilatkozataiból arra következtetnek, hogy az eurókamat emelésére hamarosabb a kilátás, mint a dollárkamat szigorítására, habár időpontot senki sem mer jósolni. Ám az euró múlt heti mélypontja – a múlt hétfőn elért 1,3429 dollár, amely egyszersmind háromheti mélypont is volt – itt is bizonytalanságot jelez a jövőre nézve is, mégpedig az euróövezeti államadósság-probléma kezelésének lassúsága keltette, minduntalan felszínre kerülő aggodalmak miatt és a közel-keleti fejlemények közben érezhető menedékkeresés miatt, amelyből főleg a svájci frank profitál. Az euró 1,2942 frank volt péntek este, 1,8 százalékkal olcsóbb az egy héttel korábbi 1.3179 franknál.

Az Egyesült Államokban hétfőn piacszünet lesz országos ünnepnap miatt.

Kedden jelenik meg a Standard & Poor’s havi Case-Shiller lakóingatlanár-mutatója.

Szerdán érkezik friss adat az amerikai ingatlanügynökségek szövetségétől a használt lakások januári forgalmáról az Egyesült Államokban.

Csütörtökön adják ki az amerikai heti munkanélküli statisztikát, a tartós cikkek januári forgalmáról szóló statisztikát és a hivatalos statisztikát az új családi lakóingatlanok januári forgalmáról.
Pénteken adják ki a második becslést az Egyesült Államok tavalyi utolsó negyedévi gazdasági növekedéséről, illetve az építési engedélyek januári alakulásáról, és megjelenik a Michigani Egyetem végleges fogyasztói bizalmi mutatója is februárról.
Európában hétfőn jelennek meg az euróövezeti feldolgozóipar és a szolgáltatások előzetes teljesítménymutatói (BMI) februárról, a német Ifo intézet pedig kiadja februári németországi üzleti hangulatmutatóját.

Kedden következik a GfK intézet németországi fogyasztói bizalmi felmérése februárról.

Szerdán az EU statisztikai hivatala közli az új ipari megrendelések decemberi adatait az EU-ban és az euróövezetben.
Csütörtökön az Európai Bizottság kiadja havi felmérését a gazdasági, üzleti és fogyasztói hangulatról, a német statisztikai hivatal pedig megjelenteti második, részletes becslését a német GDP tavalyi utolsó negyedévi alakulásáról.

Pénteken az Európai Központi Bank közli az euróövezeti pénzellátás januári adatait, és várható a német infláció előzetes becslése is februárról.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal szerdán ismerteti a kiskereskedelem decemberi adatait és a lakásépítések és építési engedélyek tavalyi utolsó negyedévi alakulását, csütörtökön pedig a szállítási teljesítmények tavalyi utolsó negyedévi alakulását.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfőn kamatdöntő értekezletet tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik