Nagyvilág

A tüntetők közzé lőttek Bahreinben

A bahreini katonaság péntek este a fővárosban tüntető tömegre lőtt és több embert megsebesített - számolt be egy képviselő, aki előző nap mondott le mandátumáról.

A több ezer ember a héten meggyilkolt egyik tüntetőre emlékezett, amikor a hadsereg könnygázt vetett be ellenük és lövéseket adott le a tömegre – mondta el Dzsalal Firúz, a síita Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetsége (Wefaq) tagja. A sebesültek között többek állapota válságos – mondta Firúz.

Az incidens a Gyöngy-téren történt, ahol a teret előző nap megszálló rendőrséget mára katonaság váltotta fel. Rendőrségi források nem kommentálták az esetet.

A libanoni Hezbollah tv-adója, az al-Manar egyik manámai kórház orvosát idézte, aki szerint 25 sérültet láttak el a kórházban, akik közül kettőnek súlyos volt az állapota.
Szemtanúk arról számoltak be, hogy 20 rendőrautó hajtott a térre, és a lövöldözések még folytatódtak.

Csütörtök hajnalban a rohamrendőrség felszámolta a téren felütött sátortábort, négy személyt megölt és 231-et megsebesített. A főként síita tüntetők szándéka láthatóan ugyanaz volt, mint a Hoszni Mubarak egyiptomi államfőt megbuktatóké, akik a kairói Tahrír-téren alakították ki támaszpontjukat. Később a katonaság tankokkal és páncélosokkal váltotta fel a rendőröket.

Szalman bin Hamad al-Kalifa, az ország trónörököse pénteken párbeszédet ígért az ellenzéknek, ha helyreáll a nyugalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik