Nagyvilág

Egyiptom – Obama tudta előre?

Már hónapokkal a forradalom előtt figyelmeztették tanácsadói Barack Obama amerikai elnököt a robbanékony egyiptomi helyzetre.

A The New York Times című befolyásos lap amerikai kormánytisztviselőktől úgy értesült, Obama még tavaly augusztusban utasította tanácsadóit, hogy készítsenek jelentést az arab országok helyzetéről.

Az elemzés arra a következtetésre jutott, hogy jelentős politikai változás nélkül az olyan országok, mint Egyiptom, Bahrein vagy Jemen „megérettek a népfelkelésre”, és javaslatokat tett arra, hogy a Fehér Ház miként szorgalmazhatna politikai változtatásokat ezen országok autokrata vezetőinél anélkül, hogy veszélyeztetnék a közel-keleti térség stabilitását. A jelentés egyik szerzője a lapnak úgy nyilatkozott, Egyiptom különösen foglalkoztatta az elnököt a régióban betöltött vezető szerepe miatt.

Legyen szó Jemenről, vagy a térség más országairól, egyértelmű trendeket láttunk: a nagyszámú fiatal népesség, a rossz oktatási rendszer, a stagnáló gazdaság, illetve a közösségi oldalak elterjedésének kombinációja igazi recept volt a bajra – foglalta össze a dokumentum megállapításait az összeállításában részt vevő egyik tisztviselő.

AJÁNLOTT LINKEK:

Washington legrosszabb rémálma kísért Kairóban (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik