Nagyvilág

Líbiai reformokat sürgetett az USA

Washington arra szólította fel Tripolit, hogy tegyen lépéseket a líbiai nép akaratának teljesítése érdekében.

Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő szerdai nyilatkozatában arra is felhívta a figyelmet a líbiai tüntetések kapcsán – a rendőrség és tiltakozók összetűzéseiben 38-an sebesültek meg -, hogy a térség országai hasonló demográfiai és gazdasági problémákkal küszködnek, s Líbai sem kívétel, itt is olyan intézkedések szükségesek, amelyek elébe mennek a lakosság elvárásainak és igényeinek.

A katari al-Dzsazíra hírtelevízió úgy értesült, hogy csütörtökre nagy szabású utcai demonstrációt szerveznek a tüntetők: a “Harag napja” elnevezésű megmozdulást az egyiptomi és tunéziai események inspirálták. Ezen a napon lesz a 2006-os líbiai olasz nagykövetség megtámadásának ötödik évfordulója, a Bengáziban történt incidens számos civil áldozatot követelt.

A líbiai rendőrség szerdára virradóra erővel oszlatott szét egy kormányellenes tüntetést a keleti Bengáziban, nem sokkal később pedig Moammer Kadhafi líbiai vezető több száz híve vonult fel az ország több városában – a keleti Szirtben, a déli Szebhában és a fővárosban, Tripoliban – az állami televízió képriportjai szerint.

A tüntetők és az ellentüntetők összecsapása, valamint a rendőri beavatkozás következtében 38-an kerültek kórházba sebesülésekkel. Az ország második legnagyobb városában, Bengáziban tüntetők százai követelték Bagdadi Mahmúdi miniszterelnök és a kormány távozását. A demonstrálók haragja először nem irányult az országot több mint negyven éve irányító Kadhafi ellen, később azonban olyan jelszavak is hallatszottak, hogy “nincs más isten, csak Allah, és Moammer Allah ellensége”, valamint hogy “le a korrupcióval és a korruptakkal”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik