Nagyvilág

Egyiptom szelleme kísért Bahreinben

Több ezer tüntető töltötte az éjszakát Bahrein fővárosának központi terén azt követően, hogy ketten veszítették életüket a kormányellenes megmozdulások során.

A BBC úgy tudja, hogy a tüntetők addig nem szándékoznak távozni a manamai Gyöngy térről, amíg a kormány nem teljesíti politikai reformokra vonatkozó követeléseiket. Eközben több ezer fős tömeg gyűlt össze a kedden elhunyt tüntető temetésén, a ceremónia helyszínén rendőrségi jelenlét nem tapasztalható a CNN szerint, habár az MSNBC úgy tudja, hogy a hatóságok helikopterről követték nyomon az eseményeket.

Hamad bin Isza al-Kalifa sejk keddi televíziós üzenetében azt ígérte, hogy kivizsgálják a két haláleset körülményeit. Kedden több ezer síita tüntető gyűlt össze Bahrein fővárosa, el-Manáma központi terén azt követően, hogy egy ember meghalt a tüntetők és a rendőrök összecsapásában egy temetésen. A szertartáson egy korábbi kormányellenes megmozduláson meghalt áldozattól vettek búcsút.

A tüntetők a tunéziai és egyiptomi forradalom példáján felbuzdulva követelik a negyven éve hivatalban lévő kormányfő távozását, a politikai foglyok szabadon bocsátását, valamint jobb életkörülmények megteremtését.

A napokban jelentős feszültség alakult ki a síita muzulmán többség és a Hamad bin Isza al-Kalifa sejk támogatását élvező szunnita biztonsági erők között. Washington a demonstrációk kapcsán önmérsékletre intette a bahreini hatóságokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik