Nagyvilág

Autokrata szövetségeseit figyelmeztette Obama

Figyelmeztette Barack Obama kedden az Egyesült Államok közel-keleti autokrata szövetségeseit, hogy ne próbálják letörni az országukban tapasztalt "változáséhséget".

Az Egyesült Államok elnöke emellett morális támogatásáról biztosította a szigorú fellépéssel dacoló iráni tiltakozókat. Az Egyesült Államok elnöke vékony jégen egyensúlyoz, amikor támogatja a felkeléseket olyan közel-keleti országokban is, amelyek évtizedeken keresztül biztosították az amerikai érdekek érvényesülését a térségben -írja az AFP.

A tunéziai és egyiptomi felkelések sikere utáni első sajtótájékoztatóján Barack Obama figyelmeztette a térség vezetőit: nem tudják fenntartani hatalmukat erőszak segítségével. Bár az amerikai elnök nem említett egyetlen országot sem név szerint, de kedden Algériában, Bahreinben és Jemenben volt érzékelhető nyugtalanság, és elemzők szerint még nem tudni, mi történhet olyan, stabilnak tűnő országokban, mint az amerikai szövetséges Jordánia vagy Szaúd-Arábia.

Washington “komoly aggodalmát” hangoztatta a bahreini tüntetések és erőszakcselekmények kapcsán kedden Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő. A szóvivő hangsúlyozta: az Egyesült államok minden érintett felet önmérséklertre int, és az erőszaktól való tartózkodásra szólít fel.

Crowley üdvözölte, hogy a bahreini kormány vizsgálatot indít két tüntető halála ügyében, és ígérete szerint a törvények szerint eljár minden olyan esetben amikor a biztonsági erők indokolatlanul alkalmaztak erőszakot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik