Nagyvilág

Győzött az egyiptomi forradalom

A köztársasági elnök lemondását Omar Szuleimán alelnök jelentette be az egyiptomi állami televízióban.

Az alelnök kijelentette: Hoszni Mubarak a körülményekre való tekintettel távozik posztjáról, és átadja hatalmát az egyiptomi hadseregnek. A Kairóban összegyűlt hatalmas tömeg önfeledten skandálja: “Egyiptom szabad!”, az egybegyűlteken euforikus öröm lett úrrá, egyre többen özölnenek az utcára.

Mohamed el-Baradei ellenzéki politikus a hír hallatán úgy fogalmazott: ez élete legszebb napja, a Muzulmán Testvériség pedig a “győzelem napjaként” aposztrofálta Mubarak távozását. A Tahrír (Szabadság) téren tüzijátékkal ünnepel a tömeg, a nyugati híradások egyenesen a “Közösségi Háló Forradalmát” emlegetik.

Hoszni Mubarak lemondása csak a kezdete és nem a vége az egyiptomi demokratikus átmenetnek – mondta Fehér Házban elmondott televíziós beszédében Barack Obama amerikai elnök. Obama elnök hat perces beszédében az ” emberi méltóság erejeként” aposztrofálta az egyiptomi nép viselkedését, melyet az erőszamentesség követendő példájaként értékelt. Mint mondta: “az egyiptomiak bebizonyították, hogy az igazságot nem erőszak által, hanem az erőszakmentesség erkölcsi erejével lehet a legjobban elérni, azzal az erkölcsi erővel, amely ismét az igazság oldalára billentette a történelem mérlegét”. Az elnök leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is partneri viszonyt fog ápolni a változások előtt álló észak-afrikai országgal, és ígéretet tett arra is, hogy országa segíteni fogja Egyiptomot abban, hogy a hitelt érdemlő demokráciák ösvényére lépjen.

A BBC NEWS ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE A TÖRTÉNELMI ESEMÉNYRŐL

Joe Biden alelnök nem sokkal Mubarak lemondása után rögtön úgy fogalmazott: a kairói változások nem csak Egyiptomot fogják érinteni. A Pentagon bejelentette: nem kaptak előzetes tájékoztatás Mubarak várható távozásáról.

Az egyiptomi fegyveres erők legfelső tanácsa tanulmányozza a nép által követelt radikális változtatások kérdését – jelentette be a hadsereg péntek, a hármas számú közleményében.

Tudatában vagyunk annak, hogy milyen súlyos és komoly az ügy, és ismerjük a nép követelését, hogy gyökeres változtatásokat kell elindítani. A legfelső katonai tanács tanulmányozza az ügyet, hogy teljesíthesse nagy népünk reményeit”. “A tanács nyilatkozatot fog kiadni, felvázolva a lépéseket, eljárásokat és útmutatókat, megerősítvén ugyanakkor, hogy nincs más alternatíva, mint a nép által elfogadható törvényesség” – hangzik a közlemény. A katonák köszönetet mondtak Hoszni Mubaraknak, hogy “a nemzet érdekében” lemondott hatalmáról, és “üdvözölte a mártírokat”, akik életüket vesztették.

Az egyiptomi fegyveres erők legfelső tanácsa le fogja váltani a kormányt, és felfüggeszti a parlament mindkét házának működését – jelentette ezt megelőzően az al-Arabíja hírtelevízió. Az ország irányítását átvevő katonai tanács élén Mohamed Huszein Tantáui védelmi miniszter áll – közölte a dubaji székhelyű televízió. El-Baradei a folyamat kapcsán úgy fogalmazott: a hadseregnek meg kell osztania a hatalmát.

A hatályos egyiptomi alkotmány rendelkezése szerint az elnök lemondása esetén a parlament elnöke veszi át ideiglenesen a hatalmat, nem világos azonban, hogy mi történik abban az esetben, ha az elnök a fegyveres erőkre ruházza át hatalmát – jelentette korábban a BBC hírtelevízió.

A svájci kormány pénteken úgy döntött, hogy befagyasztja Hoszni Mubarak megbukott egyiptomi elnök és családja minden számláját – jelentette be André Simonazzi kormányszóvivő. Pozitív irányú változásokat indított el a világgazdaságban és a tőzsdéken az egyiptomi elnök lemondása; Hoszni Mubarak távozása, a békés hatalomátadás hírére tízhetes mélypontra esett az olajár, nyereségbe fordultak a világ vezető tőzsdemutatói és erősödött a dollár.

Örömünnep tört ki Tuniszban is, ahol egy hónapja szintén megdöntötték a diktatórikus rendszert. A Gázai övezet szintén örömmámorban úszik – jelentették francia hírügynökségi források.

Kicsoda Mubarak ideiglenes utódja?

-Mohamed HuszeinTantáui 1935. október 31-én született és 1956-ban csatlakozott a fegyveres erőkhöz.
-Tábornagyi rendfokozattal rendelkezik, 1991 óta védelmi és hadiipari miniszterként a kormány tagja, 1995 óta pedig a fegyveres erők parancsnoka volt.
-Tantáui Izraellel vívott három háborúban is részt vett: az 1956-os szuezi válság idején folytatott harcokban, valamint az 1967-es és 1973-as arab-izraeli háborúkban.
-Védelmi miniszteri tisztsége mellett Mubarak január 29-én miniszterelnök-helyettessé is kinevezte, amikor az elnök leváltotta és átalakította kormányát, hogy ily módon próbálja meg lecsillapítani a lemondását és reformokat követelő tüntetők haragját – sikertelenül.

Az izraeli kormány bízik benne, hogy Mubarak lemondását békés átmenet fogja követni– közölte a BBC. Angela Merkel német kancellár péntek esti nyilatkozatában örömmel nyugtázta az egyiptomi fejleményeket, “történelmi változásnak” nevezve Hoszni Mubarak elnök lemondását. Polgári, demokratikus kormányzat kialakulásához kell vezetnie az egyiptomi átmenetnek – vélekedett péntek esti nyilatkozatában David Cameron brit miniszterelnök. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kifejezte abbéli reményét, hogy az egyiptomi ellenzék is készséget mutat majd az helyzet stabilitására.

Brüsszelben Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kijelentette: Mubarak “meghallotta a nép hangját”. “Meggyőződésem, hogy ez most a békés, tartós és demokratikus változás történelmi jelentőségű napja” – kommentálta Jerzy Buzek, az Európai Parlament (EP) elnöke Mubarak lemondásának hírét.

Az egyiptomi állami televízió péntek délután jelezte, hogy a köztársasági elnöki hivatal hamarosan fontos bejelentést tesz. Az elnöki család Kairóból való távoztásáról az al-Arabíja hírtelevízió szerzett tudomást, a Reuters hírügynökség a televízióra hivatkozva közölte: Mubarak és hozzátartozói a híresztelések ellenére csak a fővárost hagyták el, nem az országot. A hírek szerint az államfő az ország déli fekvésű üdülővárosban, Sarm es-Sejkben tartózkodik, ezzel szemben az al-Dzsazíra arról tájékoztatott, hogy Mubarak már az ország területét is elhagyta, és az Egyesült Arab Emírségekbe tart.

A kairói Tahrír téren több száz ezer ember követelte kitartóan 18 napig az elnök végleges távozását. A CNN News beszámolója szerint hatalmas tömeg gyűlt össze Egyiptom második legnagyobb városában, Alexandriában is, melynek központjában szemtanúk elmondása szerint a pénteki ima után egyre többen tiltakoznak a kormány ellen. Jelentős tömeg gyűlt össze az elnöki palota előtt és a tévészákháznál is, előbbinél a hatóságok megerősítették az épület védelmét. A demonstrálók egy emberként skandálják: Távozz, távozz!

A BBC hírtelevízió úgy tudja, hogy lemondott Hossam Badrawi, a kormányzó egyiptomi párt főtitkára egy nappal azt követően, hogy csütörtökön saját elmondása szerint távozásra szólította fel Mubarak elnököt.

A fővárosból napközben nem jelentette durvább erőszakos cselekményeket, de összecsaptak a tüntetők és a rendfenntartók El Arish városában. Egyes hírek szerint tűzharc robbant ki, amikor a tüntetők égő benzines palackokkal megtámadtak egy rendőrkapitányságot. Az AFP értesülése szerint a több tízezres tüntetésből kivált egy nagyjából ezerfős csoport, majd megtámadta a rendőrkapitányságot, rendőrautókat gyújtott fel. Állítólag a rendőrök ekkor tüzet nyitottak, és a tüntetők közül többen visszalőttek. Egyelőre nem tudni, hogy vannak-e halottak, a francia hírügynökség információi szerint sokan megsebesültek.


Péntek délelőtt az elnök által ígért reformok végrehajtásának biztosítását ígérte az egyiptomi hadsereg. A hadsereg legfelsőbb tanácsa közölte: biztosítani fogják a bejelentett reformok végrehajtását, így a szabad elnökválasztás lebonyolítását és az alkotmány tervezett megváltoztatását is. A hadsereg ugyanakkor “legitimnek” nevezte a tüntetők követeléseit, és megígérte, hogy nem fogja üldözni azokat, akik “elutasítják a korrupciót, és reformokat követelnek”.

Washingtont láthatóan meglepték a csütörtöki fejlemények, és több nyugat-európai kormány is kifejezte nemtetszését amiatt, hogy Hoszni Mubarak tovább ragaszkodik a posztjához.

AJÁNLOTT LINKEK:

Üdvrivalgás fogadta Mubarak lemondását (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik