Nagyvilág

A Nyugat elégedetlen Mubarak bejelentésével, és aggódik

Az Európai Unió főképviselője szerint a nép követelésének engedni kell. Sarkozy nem akar egy újabb Iránt.

Elégtelennek minősítette Barack Obama amerikai elnök a Hoszni Mubarak egyiptomi államfő által csütörtök este bejelentett hatalmi változásokat, s úgy vélte, Kairónak még ki kell jelölnie a demokratikus átmenet “hiteles” útját.

Obama Washingtonban kiadott közleményében úgy értékelte Mubarak elnöki jogköreinek átruházását az egyiptomi alelnökre, hogy “az egyiptomi népnek azt mondták, hatalmi átmenetről van szó, de egyelőre nem egyértelmű, hogy ez az átmenet azonnali, lényegi és elégséges” lenne.

Az amerikai elnök felszólította Kairót, tartózkodjon a Mubarak lemondását követelő tüntetőkkel szembeni erőszaktól.

Most jött el a hatalomváltás ideje Egyiptomban – jelentette ki Catherine Ashton, az Európai Unió külpolitikai főképviselője, reagálva Hoszni Mubarak csütörtök esti beszédére, amelyben az egyiptomi elnök bejelentette, hogy nem mond le, de hatalmi jogköreit átruházza alelnökére.

„Mubarak elnök még mindig nem nyitott teret a gyorsabb és mélyrehatóbb reformoknak. A következő órákban és napokban figyelmesen követjük majd, hogy hogyan reagál erre az egyiptomi nép, mert a nép követeléseinek és elvárásainak teljesülniük kell. A népnek van joga megítélni, hogy a Mubarak elnök által bejelentett intézkedések megfelelnek-e elvárásainak és törekvéseinek” – tette hozzá Ashton közleményében.

Felszólította az egyiptomi hatóságokat és a hadsereget, hogy higgadtan és visszafogottan cselekedjenek, és védjék meg a békés tüntetőket.

Nicolas Sarkozy francia elnök szerint „elkerülhetetlen” volt Hoszni Mubarak egyiptomi elnök döntése arról, hogy átadja hatalmi jogköreit. A francia államfő ugyanakkor óva intett attól, hogy Iránhoz hasonló vallási diktatúra jöjjön létre az arab országban.

Hozzátette: „Amit most mi, a nyugati demokráciák tehetünk, az annyi, hogy segíteni kell Egyiptomot, segíteni kell Tunéziát a demokrácia felé vezető úton azért, hogy az egyik rendszerből ne essenek át egy még rosszabba. Ez az erkölcsi feladatunk és ezt diktálja az érdekünk is”.

Az egyiptomi elnök által csütörtök este bejelentett intézkedések nem kielégítőek, és a német kormányt továbbra is aggasztja az, hogy erőszakcselekmények lobbanthatják lángra az országot – fejtette ki véleményét pénteken Steffen Seibert német kormányszóvivő.

Sajtóértekezletén leszögezte, hogy érthető a tüntetők csalódása, miután Hoszni Mubarak televíziós beszédében közölte, hogy alkotmányos lépésekkel átruházza államfői hatalmát Omar Szuleimán alelnökre, de nem távozik az országból. Úgy vélte: az egyiptomi kormány élén állók közül senki sem képzelheti azt, hogy egyszerűen nem vesz tudomást a tüntetésekről. A legfontosabb most az, hogy ne folyamodjanak erőszakos eszközökhöz – mondta a szóvivő.

Lemondásra szólította fel Hoszni Mubarak egyiptomi államfőt pénteken Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök. “Mubarak történelem, Mubaraknak le kell mondania” fogalmazott Rasmussen, aki szerint az egyiptomi elnök “nagy baklövést követett el csütörtökön”, amikor nagy érdeklődéssel várt beszédében nem jelentette be a lemondását, csupán a hatalom egy részének átruházását Omar Szuleiman alelnökre.

A dán kormányfő az első az EU-tagállamok vezetői közül, aki nyíltan lemondásra szólította fel Mubarakot. Egyelőre nem tudni, hogy megnyilatkozása az Unió magatartásának változását jelenti-e. Az EU az elmúlt két hétben alapvető reformok bevezetésére, az ellene tüntetők követeléseinek teljesítésére szólította fel Hoszni Mubarakot anélkül, hogy lemondását szóba hozta volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik