Nagyvilág

MSNBC: Mubarak még ma éjjel távozik a hatalomból

Az MSNBC News kormányzati forrásokra hivatkozva úgy értesült, hogy Hoszni Mubarak elnök ma éjszaka garantáltan le fog mondani.

A hírtelevízió két neve elhallgatását kérő magas beosztású kormányzati forrásra hivatkozva közölte értesülését csütörtökön. Az egyiptomi televízió korábban bejelentette, hogy csütörtök este beszédet intéz a nemzethez Hoszni Mubarak köztársasági elnök.

Az egyiptomi állami tévé délutáni közlése szerint alelnökével tárgyalt Hoszni Mubarak a kairói elnöki palotában. A tévé korábban azt közölte, hogy az államfő rövidesen beszédet intéz a néphez a palotából, amit azonnal kapcsolnak, amint megjelenik Mubarak. Az al-Arabíja hírtelevízió szerint Hoszni Mubarak egyiptomi elnök azt fogja bejelenteni beszédében, hogy milyen alkotmányos lépésekre van szükség, mielőtt átadná a hatalmat az alelnöknek. A dubaji hírtévé idézett egy meg nem nevezett forrást is, amely kilátásba helyzete, hogy “a hadsereg cselekedni fog”, ha a tiltakozók elutasítják a hatalom átruházását Omar Szuleimán alelnökre.

Az Omár Szulejmánnal folytatott tanácskozásról szóló hírt egy rövid felvétellel illusztrálták. Azon valóban Mubarak és Szulejmán látható, azt azonban nem tudni, hogy mikor készült az anyag.

A Tahrír téren összegyűlt tömeg kitörő örömmel fogadta a beszéddel kapcsolatos bejelentést. Egyesek a győzelem jelét mutatták fel ujjukkal, mások azt kiabálták, hogy Allah akbar (Isten nagy), amit a hívők és nem vallásos emberek egyaránt győzelmi kiáltásként használnak.

A nap folyamán ellentmondó információk érkeztek az elnök esetleges lemondásával kapcsolatban. Erős a valószínűsége annak, hogy Hoszni Mubarak egyiptomi elnök csütörtökön lemond – jelentette ki például Washingtonban Leon Panetta. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója a képviselőház belbiztonsági bizottságának meghallgatásán nyilatkozott így.

Kövesse nyomon élőben a Tahrír téren történő eseményeket!

Az Egyesült Államok minden tőle telhetőt megtesz, hogy továbbra is elősegítse a demokráciához vezető rendezett és valódi átmenetet Egyiptomban – jelentette ki csütörtökön a Michigan állambeli Marquette-ben Barack Obama amerikai elnök. Egyiptom történelmi pillanatot él át, az átalakulás pillanatát, a fiatalok változást akarnak – jelentette ki Obama, akinek beszédét az egyiptomi állami televízió is élőben közvetítette.

Ugyanezen a napon katonai közleményt olvastak be az egyiptomi köztelevízióban arról, hogy a fegyveres erők legfelső tanácsa intézkedéseket hoz “a nemzet védelmében”, és “a nép legitim követeléseinek támogatásáról”.

A tévében egy egyenruhás katonai szóvivő olvasta fel a fegyveres erők úgynevezett egyes számú közleményét. A legfelső tanács úgy döntött, hogy folyamatosan ülésezni fog, élén Mohamed Huszein Tantáui védelmi miniszterrel. A testület elnöke Hoszni Mubarak államfő, de ő nincs ott. A legfrissebb – de meg nem erősített – értesülések szerint a színai-félszigeti Sarm-es-Sejkben tartózkodik a vezérkari főnökkel, Szami Anannal együtt.

A Tahrír téren a kairói katonai körzet parancsnoka azt mondta a tömegnek, hogy “ma teljesül minden követelésük”. Ezzel ellentétes a tájékoztatási miniszter kijelentése, aki a brit hírügynökségnek azt mondta, hogy “Mubarak hatalmon van, és nem mond le… minden egyéb csak híresztelés”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik