Nagyvilág

Obama: Egyiptom már nem lesz ugyanaz az ország

Egyiptom már soha nem lesz ugyanaz az ország, mint amely a kormányellenes megmozdulások előtt volt - jelentette ki vasárnap a Fox News tévécsatornának nyilatkozva Barack Obama.

Az amerikai elnök úgy véli azonban, hogy a betiltott, de szervezetten működő iszlamista mozgalom, a Muzulmán Testvériség nem kap jelentős szerepet az új kormányban.

“Úgy gondolom, hogy az Muzulmán Testvériség csak egy az egyiptomi politikai erők közül. Nincs többségi támogatottsága” – mondta.

Az elnök hangsúlyozta: reméli, hogy széles társadalmi bázisú kormány alakul meg a legnépesebb arab országban. Nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mikor mond le Hoszni Mubarak egyiptomi elnök.

“Csak ő tudja, mit akar tenni. Az Egyesült Államok nem diktálhat, nem erőszakoskodhat, de azt megtehetjük, hogy azt mondjuk neki: elérkezett a változtatások ideje az ön országában. Mubarak pedig már eldöntötte, hogy nem jelölteti magát újra” – mondta Obama.

Két héttel az egyiptomi zavargások kirobbanása után az Egyesült Államok, amelynek Mubarak csaknem 30 éven át kulcsszövetségese volt a régióban, még mindig tartózkodik attól, hogy nyíltan felszólítsa őt a távozásra, mint ahogy attól is, hogy egyértelműen a tüntetők oldalára álljon.

AJÁNLOTT LINKEK:

Iszlamisták kerülhetnek hatalomra Észak-Afrikában (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik