Nagyvilág

Egyiptom – Tárgyalt a hatalom és az ellenzék

Első alkalommal tárgyaltak egymással a hatalom és az ellenzék képviselői azóta, hogy január 25-én tiltakozó mozgalom indult Kairóban Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondatására.

A Mubarak által kinevezett alelnök, Omar Szuleimán – aki elutasította, hogy a hatalmat átvegye – és ellenzéki tárgyalópartnerei egy bizottság felállításában egyeztek meg, amely március első hetéig kidolgozza “a megfelelő alkotmány- és törvénymódosításokat” – közölte Magdi Rádi kormányszóvivő.

A találkozón megjelentek egyperces csenddel emlékeztek meg a tüntetések halálos áldozatairól. Az ENSZ-től származó, meg nem erősített hírek szerint mintegy 300-an vesztették életüket a tüntetők és a hatóságok, illetve az ellentüntetők összecsapásaiban. A kairói sajtó vasárnap 11 áldozat fényképét közölte. Egy 16 éves kivételével mind huszonévesek voltak.

Ami a megbeszéléseken részt vett erőket illeti, az elnök távozását követelő tüntetések mögött álló “egyes erők” voltak jelen, közöttük az elvben betiltott Muzulmán Testvériség is, amely részvételéhez korábban Mubarak lemondását szabta feltételül.

Kairóban – kivéve az elnök lemondását követelő mozgalom központját, a belvárosi Tahrír teret – a kormány intézkedéseinek nyomán az élet kezd visszatérni megszokott medrébe. Városszerte úgyszólván egész napos csúcsforgalom zajlik, az ilyenkor szokásos autós tolakodással, dudálással, miután az emberek nagy része ismét visszatért munkahelyére. Hatalmas sorok állnak a bankokban, amelyek többsége vasárnap újra kinyitott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik