Nagyvilág

Egyiptom – Az ellenzék többet vár, mint amit a hatalom ajánl

Bár az egyiptomi ellenzéki csoportok "pozitívnak" minősítették a hatalom képviselőivel folytatott tárgyalásaikat, teljes körű politikai átalakulást akarnak elérni.

Az ellenzék egyik vezéralakjának számító, Nobel-békedíjas Mohamed el-Baradei megbízottja, Musztafa Naggar kijelentette, hogy ez még csak a kezdet volt. Teljes demokratikus átalakítást kértek az alelnöktől, nem részleges reformokat, azv elnök lemondását akarják elérni. Omar Szuleimán alelnök erre azt válaszolta, ő a békés átmenet elkötelezett híve, de a demokratikus átalakításának szakaszai vannak.

A Muzulmán Testvériség egyik vezetője szerint a kormány “jó szándékot mutatott”, de egyelőre igazi, konkrét változás nincs. A fő követelés, azaz Hoszni Mubarak elnök távozása nem teljesült. Szükség van az alkotmány megváltoztatására, a parlament feloszlatására, a politikai foglyok elengedésére, és a rendkívüli állapot feloldására. Amíg ez meg nem lesz, a fiatalok az utcákon maradnak, és ezzel párhuzamosan folytatódnak a tárgyalások – tette hozzá.

A tiltakozó mozgalom központjának számító Tahrír téri fiatalok csoportjai vasárnap szövetséget kötöttek az Egyiptomi Forradalom Fiataljainak Koalíciója néven abból a célból, hogy közvetítsék álláspontjukat a rendszerrel tárgyaló politikusoknak és közéleti személyiségeknek – közölték egy vasárnapi sajtótájékoztatón.

Az egyiptomi külügyminiszter időközben figyelmeztette a külföldet, hogy ne avatkozzék bele az ország belügyeibe. Ahmed Abul Geit elmondta, hogy sok érdeklődő hívást kapott amerikai és más kollégáitól, és mindenkinek hangsúlyozta, hogy “az egyiptomi nép egészében elutasítja a külföldi diktátumokat”. “Az olyan fogalmak ismételgetése, mint ‘az azonnali átmeneti időszak’ arról tanúskodik, hogy nem ismerik az egyiptomi helyzetet és az alkotmányt” – jelentette ki.

Az új belügyminiszter biztonsági felelősökkel találkozva “korruptnak és túlzottan erőszakosnak” minősítette a rendőrséget. “Egy a néphez sokkal közelebb álló rendőrségre van szükség” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik