Nagyvilág

Európai terroristákat képez ki az al-Kaida

A francia titkosszolgálatok egyik feljegyzése szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet mintegy száz európai állampolgárt képez ki az afganisztáni-pakisztáni határvidéken.

A hírszerzés információi szerint “a régió továbbra is vonzza az önkénteseket a fegyveres harcokhoz, nevezetesen az európaiakat. Az ő számuk alig három év alatt mintegy százra nőtt a korább néhány egyedi, elszigetelt esetről” – idézi a feljegyzést a Le Figaro című francia napilap, hozzátéve, hogy 2010-ben 14 francia volt köztük.

“Ezen harcosok közül többen már olyan tapasztalatra és legitimitásra tettek szert, hogy az újonnan érkezőket össze tudják fogni. Mivel éltek Európában, és gyakran személyes sértettséget éreznek a befogadó országaik iránt, ezekről az európaiakról feltételezhető, hogy terrortámadásokban vesznek részt” – írta a hírszerzés egyik elemzője.

Egy másik, az újság birtokába jutott jelentésben az olvasható, hogy a terrorszervezet úgy véli: “Amerika, Franciaország és az észak-afrikai országok soha nem fognak elfogadni olyan változásokat, amelyek nem az ő érdekeiket szolgálják Tunéziában”, s ezért ezek az országok most egy új “lakájt” keresnek.

Az észak-afrikai országban történtekért az al-Kaida elsősorban Franciaországot vádolja, amiért támogatta Ben Ali diktatúráját, és jelezte: “Franciaország és állampolgárai maradnak továbbra is az al-Kaida elsőszámú célpontjai”.

A párizsi hatóságok az elmúlt évben többször is hangsúlyozták, hogy jelentős a terrorveszély Franciaország területén, ahol a második legmagasabb fokozatú riadókészültség van érvényben hónapok óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik