Nagyvilág

Teddy macival robbantana az al-Kaida

Gyerekjátékokba épített pokolgéppel robbantana fel repülőgépeket az al-Kaida a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai dokumentumok szerint.

A telegraph.co.uk brit hírportál úgy értesült, hogy a reptéri biztonsági szolgálatokat már figyelmeztettek: az al-Kaida terrorszervezet elsőszámú célpontjai a repülőgépek lesznek, ahol gyermekjátékokba rejtett bombákkal terveznek merényleteket.

Az információk 2010 januárjában kerültek nyilvánosságra Spanyolországban, amikor Janet Napolitano washingtoni diplomata egyeztetett európai miniszterekkel. Hírszerzési értesülések szerint az al-Kaidának sikerült kifejlesztenie, hogy a nitrocellulóz alapú tárgyakat észrevétlenül át lehessen csempészni a reptéri érzékelő-detektorokon.

Thomas de Mazaire német belügyminiszter a találkozón kétségeinek adott hangot a reptereken zajló ellenőrzési vizsgálatokkal kapcsolatban. Véleménye szerint a terroristák beléphetnek az Európai Unió területére, és anélkül vásárolhatnak a repterek területén, hogy egyetlen uniós hatósági személy érdemben érintkezne velük.

Eközben az amerikai hírszerző szolgálatok figyelmeztették a Wall Street bankházait és vezetőit, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet merényleteket követhet el ellenük.

Az NBC televízió értesülései szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) terrorelhárító osztályáról jelezték a Goldman Sachs, a Citibank, a JP Morgan Chase és a Barclays menedzsmentjének, hogy az al-Kaida Jemenben bujkáló ügynökei robbanószert vagy vegyi anyagot tartalmazó csomagbombákat küldhetnek a bankházak alkalmazottainak.

Egyelőre nincs semmi jele annak, hogy célzott gyilkosságra készülnek a Wall Street bankárai ellen, de amerikai vezetők már önmagában amiatt a tény miatt is nyugtalanok, hogy egyáltalán pénzügyi vezetők nevei kerülnek szóba az al-Kaidánál – közölte az NBC.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek megerősítette, hogy a fenyegetés valós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik