Nagyvilág

Megtámadták al-Dzsazíra irodáját Kairóban

Ismeretlenek behatoltak pénteken az al-Dzsazíra katari hírtelevízió kairói irodájába, megrongálták és felgyújtották a berendezést - közölte a tv-állomás, egyéb részlettel nem szolgálva a támadásról.

A Közel-Keleten nagy nézettségnek örvendő műholdas tévé szerint az akció az egyiptomi rezsimnek vagy támogatóinak a kísérlete volt arra, hogy akadályozzák az al-Dzsazíra tudósításait az egyiptomi felkelésről. A tv azt is panaszolta, hogy arab nyelvű internetes oldalát szűnni nem akaró hackertámadások érik az egyiptomi kormányellenes tüntetések január 25-i kezdete óta.

A távozó egyiptomi tájékoztatási miniszter, Anasz el-Fiki vasárnap elrendelte az al-Dzsazíra betiltását. A csatorna, amely folyamatosan közvetített a Hoszni Mubarak elnök elleni tüntetésekről, úgy véli, ezzel a lépéssel “az egyiptomi embereket akarják elhallgattatni”.

A tv-állomásnak nem csak megzavarták a közvetítéseit és megpróbálták elérhetetlenné tenni az internetes oldalait, de az elmúlt napokban valamennyi újságírójának visszavonták az akkreditációját, kilenc riporterét pedig rövid időre őrizetbe vették. Ennek ellenére a csatorna arról biztosította a nézőit, nem bátortalanodik el, hanem folytatja a tudósítást a kairói eseményekről. Az al-Dzsazírának mindig is feszült volt a kapcsolata az egyiptomi kormánnyal.

Az utóbbi napokban Kairóban megszaporodtak az újságírók elleni erőszakos cselekmények. Több sajtómunkást Mubarak-hívek támadták meg, míg másokat a rendőrség tartóztatott le. A bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) elítélte ezeket az “összehangolt” támadásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik