Nagyvilág

Tunézia – Hazatért az iszlamista ellenzék vezére

Hazatért Rasid Gannúsi, a tunéziai fő ellenzéki iszlamista mozgalom vezére vasárnap, 22 éves száműzetés után.

Gannúsi a British Airways menetrendszerinti járatával érkezett Londonból Tunisz nemzetközi repülőterére.

A légikikötő érkezési csarnokában több ezer lelkes híve üdvözölte. “Nem a szélsőségességre. Igen a mérsékelt iszlámra. Nem kell félni az iszlámtól” – hirdették transzparenseik.

Kissé hátrébb néhány tucatnyi, az állam világi berendezkedésének eszméjét valló tüntető várta, az ő transzparenseiken viszont az iszlamista mozgalmat ellenző jelszavak – Nem a teokráciára, nem a sariára” – voltak olvashatóak.

Gannúsi mozgalma, az Ennahda (Újjászületés) Zin el-Abidin ben Ali volt tunéziai elnök országlása idején éveken át betiltott szervezet volt.

Az átmeneti tunéziai kormány január 20-án fogadta el az amnesztiatörvénynek a parlament elé terjesztendő tervezetét, amely kiterjedne a Ennahdára is. A mozgalom már ezt megelőzően bejelentette, hogy kérni fogja működésének engedélyezését.

Az egyiptomi Muzulmán Testvériség által inspirált tunéziai értelmiséggel 1981-ben hozták létre az Ennahdát, amelyet az 1989-es választásokig el is tűrtek a hatóságok. Miután a választásokon az iszlamisták “függetlenként” indított listája a szavazók 17 százalékát állította a maga oldalára, megkezdődött a kíméletlen leszámolás, az aktivistákat üldözték és bebörtönözték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik