Nagyvilág

Diktatúra és terror leselkedik Tunéziára

A tunéziai hadsereg parancsnoka szerint hatalmi vákuum alakult ki az országban, ami utat nyithat egy diktatúra előtt.

Rachid Ammar hétfőn a Tuniszban összegyűlt kormányellenes tüntetőknek azt mondta: “a nemzeti hadsereg a forradalom garanciája, és ahogy eddig, továbbra is megvédi az országot.””A ti forradalmatok a mi forradalmunk is. De nagy a kockázata a kudarcnak, mert jöhet valaki, aki elrabolja tőletek a forradalmat. Higgyétek el, vannak erők, amelyek fel akarják számolni a forradalmat. Ha ez megtörténik, terror jöhet és vele egy új diktatúra”- mondta a hadsereg parancsnoka.

Vasárnap reggel érkezett Tuniszba a magát a “felszabadítás karavánjának” nevező menet, amely Tunézia minap alakult átmeneti kormányának lemondását követeli. A tiltakozó akciókhoz rendőrök is csatlakoztak. Hétfőtől az általános iskolai tanárok kezdtek országos sztrájkba, hogy – mint mondták – “kicsikarják” a kormány távozását.

Vasárnap délután több száz tüntető letáborozott le a tunéziai kormányfő hivatala előtt. Az AFP francia hírügynökség tudósítja azt jelentette, hogy a tüntetők teljes hatalomváltást követelnek, nemcsak a rendszer régi embereinek leváltását. Közben őrizetbe vettek Tuniszban két politikust és egy magántévé vezetőjét, mindannyian az országból Szaúd-Arábiába menekült államfő, Ben Ali közeli szövetségeseinek számítottak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Elkergették a tunéziai elnököt (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik