Nagyvilág

Önállóan lélegzik és képes mozogni a fejbelőtt amerikai képviselőnő

Lélegeztető gép nélkül is képes levegőt venni, és testének mindkét oldalát meg tudja mozdítani Gabrielle Giffords demokratapárti amerikai képviselő.

Kirsten Gillibard New York-i demokrata szenátor vasárnap az NBC televíziónak nyilatkozott.

Giffords állapota ugyanakkor továbbra is válságos, noha orvosai szerint az mindennap javul valamennyit. A képviselőnőre és támogatóira múlt szombaton nyitott tüzet egy, a feltételezések szerint elmeháborodott fegyveres. A merényletnek hat halottja és 14 sebesült áldozata volt.

A történet újabb furcsa fordulatot vett azzal, hogy szombaton őrizetbe vették és elmeorvosi kényszermegfigyelés alá helyezték a támadás egyik sebesültjét, aki a tucsoni városházán életveszélyesen megfenyegette az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom egyik tagját.

“Halott vagy!” – mondta a 63 éves James Eric Fuller, Giffords-kampányok önkéntese Trent Humphries konzervatív politikusnak. Humphries éppen arról beszélt, hogy a fegyvertartás korlátozása nem tartozik a tucsoni Tea Party prioritásai közé, amikor az őt fényképező Fuller megfenyegette.

A lövöldözést követő órákban, főleg a liberális elemzők és sajtóorgánumok részéről, a Tea Partyt összefüggésbe hozták azokkal a fenyegetésekkel, amelyeket Giffords képviselő az elmúlt hónapok során kapott.

A 20 embert megsebesítő merénylő, Jared Lee Loughner egyébként a támadás előtt olyan fotókat adott le előhívásra néhány órával a lövöldözés előtt, amelyek piros tangában ábrázolják őt, kezében egy 9 milliméteres pisztollyal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik