Nagyvilág

Életjelet adott a fejbe lőtt amerikai képviselőnő

Vasárnap reggel rövid időrel felébresztették az orvosok Gabrielle Giffords amerikai képviselőt, és azt tapasztalták, hogy a politikusnő képes volt reagálni a hozzá intézett egyszerű utasításokra.

A tucsoni egyetemi klinika vasárnapi tájékoztatása szerint a lövés hátulról érte Giffords fejét és a baloldali agyféltekén áthatolva távozott a koponyából. A lövedék a jobb féltekét és az agy központi részét nem érintette, s ennek alapján a kezelőorvosok, akik mesterséges kómában tartják a képviselőt, óvatosan derűlátóak Giffords túlélési esélyeivel kapcsolatban.

A 40 éves Giffords demokrata párti képviselőre és támogatóira egy szombat reggeli politikai rendezvényen nyitott tüzet a 22 éves Jared Lee Loughner az arizonai Tucsonban, egy bevásárlóközpontban. A támadás indoka egyelőre ismeretlen, mert a merénylő, akinek őrzését az FBI vette át a helyi rendőrségtől, nem tett vallomást és nem hajlandó együttműködni. A hatóságok vasárnap közzétettek egy fotót egy 40-50 év körüli fehér férfiról, akinek szintén köze lehet a merénylethez. A felvételt a bevásárló központ biztonsági kamerája készítette. A nap folyamán kiderült: a férfi egy taxis, aki a merénylőt a bevásárlóközponthoz szállította, s egyéb köze nem volt a mészárláshoz.

Robert Mueller FBI-igazgató és Clarence Dupnik Pima megyei seriff vasárnapi közös sajtótájékoztatóján nem tudta megerősíteni, hogy a férfi bűnrészes lenne a mészárlásban. A felvétel szerint azonban egyszerre ment be Loughnerrel a bevásárlóközpontba, ezért a hatóságok mindenképpen tisztázni szeretnék a szerepét. Mueller kijelentette: az FBI-nak nincsen tudomása arról, hogy más közszereplőket közvetlen veszély fenyegetne.

A vasárnap nyilvánosságra hozott összesítés szerint merénylő összesen 20 embert sebesített meg, akik közül 6-an életüket vesztették. A kórházi tájékoztatás szerint a szombati öttel szemben vasárnap már csak egy páciens – Giffords – volt válságos állapotban. A lélegeztető gépen tartott képviselőnő a felébresztésekor nem tudott megszólalni. Peter Rhee, a klinika sürgősségi és traumatológiai osztályának vezetője elmondta, hogy a bal félteke sérülésével károsodhatott a test jobboldalának mozgatásáért felelős agyrész és a beszédközpont is.

Az orvosok a fejből eltávolították a csontszilánkokat és a károsodott agyszövetet, s az agynak a sérülés okozta megduzzadása miatt nyitva tartják a koponyát. Gabrielle Giffords felépülése hónapokig tarthat. A szakértők vasárnap még nem tudták megmondani, hogy milyen tartós károsodást szenvedhetett.

Loughner egy-másfél méterről adta le a lövést a képviselőnőre. Dupnik seriff elmondása szerint a válogatás nélkül lövöldöző támadótól egy sebesült nő megpróbálta elvenni a fegyverét, amikor az tárat cserélt a fegyverében. Ez nem sikerült neki, ám a jelenlévők szerencséjére a 9 milliméteres Glock pisztolyba behelyezett új, 31 golyót befogadó tár rugója felmondta a szolgálatot. A merénylőt végül két, a helyszínen tartózkodó férfinak sikerült letepernie.
Loughner különböző internetes megosztó és közösségi portálokon bíráló megjegyzéseket közölt a jelenlegi szövetségi kormányzat “agykontrolljával” kapcsolatban, valamint az általa kitalált új amerikai fizetőeszközről is.

Az elmúlt két nap folyamán több forrás is tett utalást arra, hogy Loughner elmeállapota “instabil”, vagy “zavarodott” lehet. A fiatalember kibukott a tucsoni főiskoláról és 2008-ban sikertelenül próbálkozott belépni az amerikai hadseregbe. Loughner egy kábítószer-birtoklási ügynél komolyabb összeütközésbe nem került a törvénnyel.

John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus elnöke vasárnap elrendelte, hogy a Gifford elleni merénylet miatt a kongresszus lobogóit engedjék félárbocra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik