Nagyvilág

Elmenekült a tunéziai elnök, nem ajánlott az országba utazni

Mohamed Gannusi kormányfő vette át az államfői tisztséget Tunéziában, miután az országot eddig irányító elnök - meg nem erősített hírek szerint - külföldre távozott.

Gannusi péntek este élő televíziós beszédben jelentette be, hogy átvette a hatalmat Zin el-Abidin ben Ali-tól. Azt ígérte, hogy tiszteletben tartja az alkotmányt, politikai, gazdasági és társadalmi reformokat hajt végre, valamint helyreállítja a stabilitást az országban.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Zin el-Abidin ben Ali elnök menesztette a kormányt és rendkívüli állapotot hirdetett ki az országban zajló tüntetések miatt. Délután öt órától reggel hétig kijárási tilalom lépett életbe, és betiltották a 3 fősnél nagyobb csoportosulásokat.

Zin el-Abidin ben Ali

-Az országot több mint 23 éve irányító elnök 1936. szeptember 3-án született Sousse-ban.
-1985-től a miniszterelnök mellé rendelt miniszter, majd belügyminiszter volt.
-1987 októberétől egy hónapig miniszterelnök, majd novemberben köztársasági elnökké választották.
-E tisztségében először 1989-ben választották újra, 2009-ben pedig már ötödszörre.
-1987 novemberétől ő volt a tunéziai Alkotmányos Demokratikus Egyesülés párt első embere is.
-Államfőként 1988-ban pár hónapig ellátta a hadügyminiszteri teendőket. 1994-98-ban ő töltötte be az Afrikai Egységszervezet (AESZ) elnöki tisztét.

A rendkívüli állapot elrendelése idején is tüntetés zajlott Tunisz belvárosában, s a megmozdulás helyszínéről lövések hallatszottak. Szemtanúk beszámolója szerint a rendőrök tüntetőket rugdostak és ütlegeltek. illetve könnygázt is bevetettek a tömeg ellen. Az AFP helyszínen tartózkodó újságírói azt jelentették, hogy egy külföldi fotós megsérült a fején.

A magyar külügyminisztérium azt javasolja, hogy akik ellátogatnának az országba, a helyzet javulásáig halasszák el tervezett útjukat. Az egyik legnagyobb európai utazási ügynökség, a Thomas Cook pénteki közlése szerint 1800 brit és ír turistát menekítenek ki Tunéziából, a német külügyminisztérium pedig közleményben óvta állampolgárait a zavargásokkal terhelt országba való utazástól.

Mint arról korábban már beszámoltunk: nyolcezer ember vonult fel a városközpontban az államfő távozását követelve, s gyilkosnak nevezve a politikust. Többen a belügyminisztérium épületére is felmásztak, egy csoport fiatal pedig kővel dobálta a rendőröket.Tüntetés volt az ország közepén lévő Szidi Buzidban is, ahol három héttel ezelőtt a megmozdulások elkezdődtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik