Nagyvilág

Nő az áldozatok száma Tunéziában

Ellenzéki politikusok és szakszervezeti vezetők arról számoltak be, hogy legkevesebb négy ember halt meg éjszaka Tunéziában a rendőrök és a fiatalok összecsapása során.

Az Associated Press hírügynökség úgy tudja, hogy a Tunisz főváros közelében, Bizerte-ben történt halálesetek a tegnap este 8-tól reggel 6-ig elrendelt kijárási tilalom előtt történtek. A magas munkanélküliség miatt kitört zavargások három hete tartanak, a hatóságok – saját elmondásuk szerint önvédelemből – többször is tüzet nyitottak a köveket dobáló és autókat felgyújtó tüntetőkre.

A hadsereg kivonult csütörtökön a tunéziai fővárosból, és a katonák helyét különleges rendőri egységek vették át a viszonylag fogalmas városközpontban a kijárási tilalom bevezetését követő első éjszaka után – jelentette a helyszínről az AFP egyik munkatársa. Rendőrségi páncélosok és beavatkozásra kész rendfenntartók jelentek meg a Habib Burgiba sugárúton és a Barcelona téren, egy nagy vasúti csomópont mellett, ahova az elővárosi vonalak futnak be.

Szidi Búzid városban, ahol három hete az utcai megmozdulások elkezdődtek, hét-tízezer ember vonult az utcára csütörrtök este. A tüntetők már nemcsak munkalehetőséget, hanem szólásszabadságot, gyülekezési szabadságot és más szabadságjogokat is követelnek.

A kormány eddig hivatalosan 23-25 halálos áldozatot ismert el, de az ellenzék és a civil szervezetek kétszer ennyi áldozatról tudnak. Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa csütörtökön felszólította a tunéziai hatóságokat, hogy járjanak utána: hány civilt öltek meg a rendőrök az összecsapások során.

Az inforádiónak nyilatkozó Kecskés Tibor nagykövet elmondta: a zavargásokkal terhelt államban nem tartózkodik túl sok magyar állampolgár, velük kapcsolatos sérülésről egyelőre nem érkezett hír.

A tüntetők a 23 éve hatalomban lévő, autokratikus Zine El Abidine Ben Ali elnökkel kívánnak szembeszegülni. Az elmúlt hetek eseményei jelentősen megtépázták Tunézia nemzetközi imázsát, melyet eddig az erőszakkal terhelt Észak-Afrika „békés szigeteként” volt számom tartva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik